Jose Dirceu, unul dintre fondatorii împreună cu Lula, în 1980, ai Partidului Muncitorilor (PT, stânga), a fost arestat în august 2015 și condamnat în mai 2016 în primă instanță la 32 de ani de închisoare pentru corupție pasivă, spălare de bani și apartenență la o grupare infracțională.
Ulterior, avocații săi au prezentat în fața Tribunalului Suprem Federal (STF) o cerere de „Habeas Corpus” care se sprijină pe dreptul fundamental al fiecărui individ de a nu fi închis fără judecată. Tribunalul suprem a apreciat că Jose Dirceu, 71 de ani, nu poate fi închis decât după o condamnare în a doua instanță.
Citeşte şi Fostul preşedinte Lula a fost acuzat din nou de corupţie în Brazilia
Decizia judecătorilor Curții Supreme, adoptată cu trei voturi contra două, este văzută ca o înfrângere pentru procurorii operațiunii judiciare „Lava Jato”, în timp ce ancheta a dezvăluit un vast sistem de corupție în jurul gigantului petrolier de stat Petrobras, implicând cele mai mari companii de construcții și lucrări publici și politicieni de toate culorile, informează Agerpres.
Ea a antrenat un val de indignare pe rețelele sociale din Brazilia, zguduită de acest scandal de corupție, și destituirea în 2016 a președintei Dilma Rousseff (PT) pentru cosmetizarea conturilor publice, punând capăt la 13 ani de domnie a stângii în Brazilia. Fostul ei vicepreședinte Michel Temer (PMDB, centru-dreapta) i-a urmat în funcția supremă, reamintește AFP.