Iranul a garantat în scris că încărcătura de pe Grace 1 nu va fi trimisă în Siria, afectată de un embargo al Uniunii Europene, iar guvernul Gibraltarului a cerut deci Curţii să ridice blocarea navei într-un document făcut public.
„Nava nu mai este reţinută”, a declarat preşedintele Curţii, judecătorul Anthony Dudley.
El a declarat în schimb că nu a fost sesizat în scris de o cerere americană de a reţine petrolierul, anunţată în cursul dimineţii de Ministerul Public al Gibraltarului. „Aceasta nu mi-a fost prezentată”, a declarat el.
Decizia Curţii nu împiedică SUA să-şi formuleze cererea ulterior cu scopul de a bloca nava înainte de ca aceasta să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului, în orele sau zilele următoare.
Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif a apreciat joi că eliberarea petrolierului iranian, reţinut la începutul lunii iulie în Gibraltar de către Marea Britanie, ţară aliată SUA, demonstrează că „tentativa de piraterie” americană a eşuat.
„Această tentativă de piraterie arată nivelul de dispreţ al administraţiei (preşedintelui american) Trump pentru lege”, a spus el într-un mesaj pe Twitter, adăugând că SUA „încercaseră să abuzeze de sistemul judiciar şi să fure bunuri (iraniene) în largul mării” prin acest caz.