În zona Gorj a fost înregistrat un nou cutremur. Acesta a fost sesizat de INFP și, de asemenea, a fost și resimțit în zonă. În noaptea de marți spre miercuri, un seism cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs în județul Gorj. Conform datelor emise de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gorjul a fost zguduit în jurul orei 1:47.
Citește și: Cât costă închirierea unui apartament în Cluj în perioada Untold. E mai ieftin la Burj Al Arab
În primele ore ale zilei de 2 august 2023, exact la 01:47:26 ora locală a României, un cutremur de intensitate slabă a fost înregistrat în Oltenia, în județul Gorj. Cutremurul, cu o magnitudine de 2.9 pe scara Richter, a avut epicentrul la o adâncime de 13,5 kilometri, potrivit datelor publicate de INFP.
Seismul a avut loc în vecinătatea unor importante orașe din regiune: la 13 kilometri nord-vest de Târgu Jiu, 64 de kilometri nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 74 de kilometri sud de Hunedoara, 89 de kilometri sud de Deva și 97 de kilometri vest de Râmnicu Vâlcea.
Și în Vrancea au fost înregistrate mișcări seismice. În ziua de 01 august, la ora 10:41:25 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 78.8 km, transmite INFP.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 67 km E de Sfantu-Gheorghe, 69km N de Buzau, 81 km E de Brasov, 92 km S de Bacau, 95 km SV de Barlad”, se arată în postarea INFP.
Un cutremur cu magnitudine 4,2 s-a produs duminica dimineaţă, în zona Vrancea.
„În ziua de 30.07.2023, 07:20:07 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 121.1 km”, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP.
Cutremurul s-a produs la 38 km vest de Focşani, 64 km nord de Buzău, 72 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Bralov, 95 km sud-vest de Bârlad, 95 km sud de Bacău.
Seismologul Mihai Diaconescu are vești proaste după cutremurele în serie: „În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”
„În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă. Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.
Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.
În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență. În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, a spus seismologul după roiul de cutremure din Oltenia.