Cutremur în Iran. Zeci de răniţi, zeci de sate afectate şi sute de case distruse în sud-vestul Iranului, într-un cutremur de magnitudinea 5,6
Cutremur în Iran. Potrivit media de stat iraniene, cutremurul a avut loc în apropierea oraşului Sisakht. Nu au fost raportate victime sau pagube provocate de seism.
„Oamenii din Sisakht şi oraşul Yasuj şi-au părăsit casele în panică. Gazul şi electricitatea au fost întrerupte în Sisakht”, a declarat un oficial local din provincia Kohgiluyeh-Boyer-Ahmad la televiziune.
„Echipele de salvare au fost trimise în zonă”, a adăugat el, citat de Reuters. În ultimii ani, Iranul a fost lovit de mai multe cutremure devastatoare.
Un cutremur de magnitudinea 5 s-a produs miercuri dimineaţa în apropierea oraşului grecesc Nafpaktos, situat pe malul nordic al Golfului Corint, a informat Institutul de Geodinamică din Atena, potrivit Reuters.
Cutremurul, produs la ora 03:36 GMT, a avut epicentrul la 11 kilometri sud-est de oraş, la o adâncime de 6 kilometri.
Pentru moment nu au fost semnalate pagube, a precizat departamentul de pompieri.Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, a anunţat Agenţia niponă de meteorologie, conform Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 60 de kilometric şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a avut loc la ora 23:08 locală (14:08 GMT) şi a fost resimţit în capitala Tokyo.
Cutremure tot mai puternice în România
Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în 2021:
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.
15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, a mai precizat centrul.