CUTREMUR 77. Azi, la 39 de ani de la cutremur, soţia marelui actor Toma Caragiu a postat pe pagina de Facebook o poezie scrisă de acesta cu puţin timp înaointe să moară.
„Se împlinesc 39 de ani de la cutremurul din 1977 când a plecat Toma. Nu pot uita aceste rânduri scrise pentru mine câteva luni înainte de a muri:
„Ți- aduci aminte de mine?
De veste vreau să-ți dau cu un minut ‘nainte de-a muri
Și jertfa mea de o vei înțelege
De-a pururi umbra mea te va-nsoți”, a scris soția lui Toma Caragiu pe Facebook, alături de o caricatură cu marele artist.
Cutremurul din 1977 a fost un puternic cutremur care s-a produs la ora 21:22:22 în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. 1.570 de oameni şi-au pierdut viaţa, din care 1.391 numai în București.
La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Vezi şi: TOMA CARAGIU şi ALEXANDRU BOCĂNEŢ, doi titani care au murit la cutremurul din 1977
Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.
Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul și centrul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren.
ASCULTĂ MAI JOS SINGURA ÎNREGISTRARE DE LA CUTREMURUL DIN 77
În cazul unui cutremur de 7,6 pe Richter, aproape 2.000 de locuinţe s-ar prăbuşi şi peste 36.000 ar avea afectată structura de rezistenţă. Bilanţul sumbru apare dintr-o analiză a Ministerului de Interne.
Primăria Capitalei a publicat lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de rism seismic. Potrivit acestei liste, 181 de clădiri din Bucureşti sunt considerate pericol public în caz de cutremur, în timp ce 73 de imobile sunt încadrate pe lista clădirilor consolidate.
Citeşte şi Avertisment şocant al unui specialist: „Dacă astăzi ar fi un cutremur de 7,4 pe Richter …”
În 2015, cel mai puternic seism, cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău. Cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter.
Seismul din 1802 a fost considerat cel mai mare cutremur produs în România, în zona Vrancei cu 7,9 pe scara Richter şi cu pagube majore. Din relatările vremii, atunci au fost grav avariate toate bisericile din Bucureşti, iar acesta s-a resimţit destul de bine chiar şi la Moscova.
Următorul mare cutremur, de peste 7 pe Richter, ar putea avea loc în România în anul 2047.