CUTREMUR cu magnitudine 3.1 în Buzău. Românii sunt pregătiţi: „În beci avem varză la butoi şi vin în damigene”

Un seism cu magnitudine peste 3 a avut lioc în Vrancea. Cutremurul s-a produs la o adâncime de peste 100 de kilometri.
Filip Stan
16 nov. 2016, 18:45
CUTREMUR cu magnitudine 3.1 în Buzău. Românii sunt pregătiţi:

CUTREMUR ÎN VRANCEA-BUZĂU. . De la începutul acestei luni, în zona seismică Vrancea s-au produs peste cinci cutremure cu magnitudini între 2,4 și 3 grade pe scara Richter. Activitatea seismică în zona Vrancea rămâne în limite normale, susţin însă experţii.

Ultimul cutremur cu intensitate mare produs în România a fost pe 24 septembrie şi a avut 5,3 grade pe Richter. Un altul de 5,4 grade a fost pe 22 noiembrie 2014. Cele mai intense seisme care au avut loc în România ultimilor 26 de ani au fost în 1990, pe 30 mai, cu 6,9 grade şi în 2004, cu 6 pe Richter.

Specialiştii spun că în cazul unui cutremur major fiecare familie ar trebui să aibă un plan. Fiecare membru al familiei trebuie ştie ce să facă acasă sau în locul în care se află. Experţii susţin că este importantă stabilirea unui loc de întâlnire, în care toată familia să ştie să ajungă. În realitate, cei mai mulţi români nu au un plan, fiind de părere că sarcina aparţine exclusiv salvatorilor, arată studiile sociologiloe.

„În beci avem varză la butoi şi vin în damigene. Mai tăiem o raţă, o găină, ne descurcăm”, îi spun reporterului MEDIAFAX mai multe asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. Unitatea a fost construită în anii ’70 pe un sol mlăştinos şi în caz de cutremur mare nu ar face faţă, spun angajaţii. Pacienţii nu sunt nici ei convinşi că personalul va rămâne să îi ajute în caz de dezastru.

„Eram la urgenţă şi le-am auzit vorbind pe fete, doctore, asistente ce erau. Erau şi ele speriate. Una dintre ele spunea că dacă ar fi vreun cutremur mare s-ar duce repede acasă să îşi salveze copiii şi bărbatul, ce treabă ar avea cu noi. Şi o înţeleg şi eu aş face la fel. Cine ştie ce o fi. Sper să nu ne prindă pe aici, că nu mai scăpăm”, a spus Ioana Pică, pacientă a SJU Craiova.

În ceea ce priveşte Capitala, cel mai recent studiu arată că cei mai mulţi bucureşteni ar lua decizii care s-ar putea dovedi fatale.

„Niciunul dintre participanţii la sondaj nu şi-a pus problema ca într-un supermarket ar putea să cadă rafturile. Că aparatele de aer condiţionat atârnate de clădiri ar putea fi un pericol, că blocurile cu faţade de sticlă ar putea să fie mortale dacă acele ferestre se sparg. Ideea de a-şi ancora mobila în casă a părut exotică, oamenii neînţelegând exact ce ar trebui să facă.Teme de genul acesta nu apar decât în momentul în care o catastrofă se apropie periculos de noi. Când plecau casele la Galaţi, oamenii au preferat să considere că sunt cauze antropice, mai puţin că au casele în zona de pericol”, adaugă sociologul Ana Bulai.

Adăposturi în care populaţia ar putea fi direcţionată în caz de cutremur au fost date în folosinţă oamenilor, devenind, în multe situaţii, depozite pentru murături sau mobilă.

„În caz de doamne fereşte ieşim afară, ce să facem. Eu nu m-aş băga înăuntru. De ce să mă bag? Să pice tot blocul pe mine că stau ca şobolanul”, spune o femeie din Ploieşti în timp ce arată buncărul de cutremur transformat în depozit de mobilier şi cauciucuri.

„Mi-e frică de cutremur, dar ce-o fi o fi! Mergi pe stradă şi poate să-ţi cadă o cărămidă-n cap”, spune unul dintre locatarii unui imobil cu bulină din Constanţa. Acesta şi mulţi dintre vecinii săi declară că este de datoria Primăriei să găsească soluţii.

„Oamenii cer informaţii, din păcate, nu întotdeauna în mod anticipat”, spune Emil-Sever Georgescu, director ştiinţific al Laboratorului de Evaluare a Riscului Seismic de la INERC. Acestea susţine că cele mai frecvente întrebări primite de la cetăţeni sunt despre cum pot să scape de pereţii despărţitori din case.

„Foarte mulţi vin şi mă întreabă despre situaţia unui apartament cu bulină roşie după ce l-au cumpărat. Se gândesc abia atunci, când este tardiv să ia o decizie iar asta arată că senzaţia de a face o afacere este mai puternică decât percepţia riscului.Procentul celor care nu au atitudine preventivă nu cred că este 100%, dar totuşi sunt destui. Despre modificări am fost întrebat în mod frecvent. În general, oamenii vor să scape de pereţii despărţitori. Problema apare când e vorba despre pereţii spre exterior.(…)Dacă îi scoţi acel sprijin, vă daţi seama că un efect negativ se va cunoaşte, chiar dacă pe hârtie s-ar putea să obţină aviz. De multe ori oameni se interesează doar pe hârtii. Dincolo de o hârtie care e interesul? Vrei ca după cutremur să arate mai rău ca după ’77? „, a declarat Emil-Sever Georgescu.

Studiile sociologice au arătat că nici dacă ar fi nevoie de un număr mare de voluntari care să îi ajute pe salvatori, reacţiile nu ar fi prompte.

„În cazul tinerilor reacţiile au fost mult mai dezarmante decât în cazul adulţilor sau a vârstnicilor. M-a impresionat faptul că disponibilitatea de a face parte din echipe de voluntari a fost mult mai mare la persoane peste 40 de ani, decât sub 40 de ani. O mare parte din tineri au argumentat prin faptul că nu ar şti ce să facă, că le vine rău când văd sânge”, a adăugat sociologul Ana Bulai.

De altfel, comunicarea cu populaţia a fost unul dintre punctele slabe constatate de autorităţi la începutul lunii noiembrie, în cadrul simulării intervenţiei în cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter cu mii de decedaţii, răniţi şi sinistraţi. Alte puncte slabe ale forţelor de intervenţie constatate au fost timpii de reacţii şi modul de coordonare a echipelor în teren.

Specialiştii spun că regulile ar trebui să nu ne sperie, ci să ne facă mai responsabili.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Ingredientul banal care desfundă țevile. Se folosește în toate gospodăriile
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul. Se aude zăngănit de cătușe: Ar face pușcărie imediat
Playtech.ro
Bianca Censori, dată afară de poliţişti de la Premiile Grammy! Ţinuta sumară i-a oripilat. Imaginile spun tot!
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Obiecte admise și interzise în avion. Regulile sunt stricte
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cea mai iubită actriță ne-a părăsit. O țară întreagă e în lacrimi. Sora sa a anunțat tragica veste:,,Îmi va lipsi întotdeauna!"
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarii care primesc 1000 de lei la pensie. Cine sunt norocoșii