CUTREMUR ÎN VRANCEA. Potrivit INFP.ro, două seisme au avut loc în noaptea de luni spre marţi în zona Vrancea. primul a avut o magnitudine mică, de 2.1, al doilea a avut însă magnitudinea 3.2.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 32 de kilometri iar cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Mărăşeşti (6 km), Focşani (17 km), Tecuci (21 km), Adjud (28 km) şi Râmnicu Sărat (53 km).
Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în seara zilei de 22 noiembrie în zona Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 kilometri.
Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Directorul INFP, Mircea Radulian, susţine că este o activitate normală.
„Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări”, a explicat directorul ştiinţific al INFP.
Mircea Radulian a mai spus că replicile înseamnă o „reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea”.
„Replicile pot fi pe câteva zile distanţă. În general, există o relaţie între cât de mare a fost cutremurul şi câte replici apar şi pe ce durată. Altfel spus, cu cât cutremurul este mai mare, cu atât te astepţi la mai multe replici şi la o durată mai mare în care acestea pot să apară”, a concluzionat Mircea Radulian.
Deşi de la începutul anului s-au înregistrat în zona Vrancea peste 80 de cutremure, unele cu o intensitate mai mare de patru pe Richter, profesorul Gheorghe Mărmureanu susţine că un cutremur foarte mare nu este posibil în perioada imediat următoare.
„Un cutremur de mare adâncime nu are această vârstă de 37 de ani. Este vorba de 64 de ani, 102 ani sau cine ştie, 200 de ani. Este o variantă a unui cutremur foarte puternic către sfârşitul secolului, dar poate să fie şi la 64 de ani. Asta înseamnă 2040 – 2060″, a declarat profesorul Gheorghe Mărmureanu, potrivit adevarul.ro.
Vezi LISTA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC din Bucureşti actualizată pe 15 mai 2014.
Pe de altă parte, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pamântului, Mircea Radulian, susţine că adevărata descărcare a energiei tectonice se poate produce în zona Vrancea doar la cutremurele cu magnitudine 7, şi, drept urmare, nu putem sta liniştiţi.
„În Vrancea au fost destul de multe, spre 70 de cutremure de la începutul anului. Ceea ce nu e foarte neobişnuit. Neobişnuit este că au fost destul de mari ca magnitudine, au fost destul de multe peste 4. Nu putem spune că cu aceste cutremure putem sta liniştiţi. Nu e o descărcare cu adevărat a energiei acumulate„, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific al INFP.
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti
Cu toate acestea, un cutremur cu magnitudine 7 nu ar fi devastator pentru România, dă asigurări Mircea Radulian.
„Poate să fie un cutremur mai mare şi atunci lucrurile pot deveni mai grave”, a mai precizat director ştiinţific al INFP.
Citeşte şi: MIRCEA RADULIAN: Bucureştiul va avea REALE probleme la un CUTREMUR mare. LISTA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC
Cel mai mare cutremur care a zguduit Romania a fost de 7,9 grade pe scara Richter si a avut loc in urma cu 212 ani. Daca ne uitam cu atentie la anii dintre seismele de magnitudine mare, observam ca acestea au loc dupa minimum 27 de ani.