Update: Un alt cutremur, cu magnitudine 2.7, a avut loc sâmbătă după amiază în zona Vrancea.
CUTREMUR cu magnitudine 3.8 în Vrancea, potrivit infp.ro. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 145 de kilometri, în apropierea localităţilor Covasna (33 km), Targu Secuiesc (47 km), Ramnicu Sarat (55 km), Sfantu Gheorghe (58 km), Focsani (58 km).
Cutremurul a avut loc la ora locala 23h33min55sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona PIETRELE INSIRATE (45,63 grade latitudine Nordica, 26,45 grade longitudine Estica).Intensitatea maxima a miscarii seismice a fost deII grade pe scara Mercalli. Cutremurul nu a fost resimtit la Bucuresti.
CUTREMURE DESE ÎN VRANCEA”În Vrancea au fost destul de multe, spre 70 de cutremure de la începutul anului. Ceea ce nu e foarte neobişnuit. Neobişnuit este că au fost destul de mari ca magnitudine, au fost destul de multe peste 4. Nu putem spune că cu aceste cutremure putem sta liniştiţi. Nu e o descărcare cu adevărat a energiei acumulate„, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific al INFP, în exclusivitate la România TV.
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti
O adevărată descărcare a energiei tectonice se poate produce în zona Vrancea doar la cutremurele cu magnitudine 7, precizează Mircea Radulian.
„Unii specialişti spun că ar fi peste 6,5. Acestea sunt cutremurele cu adevărat importante, care descarcă energia în zona Vrancea. Acest cutremur mare poate fi la limita de 7, asemănător cu cel din 1986 sau cele din 1990”, a mai declarat Mircea Radulian, cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur puternic în România.
Un cutremur cu magnitudine 7 nu ar fi devastator pentru România, dă asigurări Mircea Radulian.
„Poate să fie un cutremur mai mare şi atunci lucrurile pot deveni mai grave”, a mai precizat director ştiinţific al INFP.
Citeşte şi: AVERTISMENT: Statistica anunţă un CUTREMUR major în România în 2014
Opt CUTREMURE cu magnitudine de peste 4 în acest an
Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate opt cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 grade şi s-a produs în 29 martie.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).