A fost cutremur cu magnitudinea 4,1 în Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, luni, la ora 2:04:31, s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea 4.1, la adâncimea de 81 de kilometri.
Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe din România s-a simţit
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87 km E de Braşov, 90km S de Bacău, 105km NE de Ploieşti, 109km V de Galaţi, 113km NV de Brăila, 155km N de Bucureşti, 170km SV de Iaşi, 177km NE de Piteşti, 199km E de Sibiu şi 214km SV de Chişinău, anunţă INFP.
În luna iulie a acestui an, în România au avut loc 12 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 4,1 pe Richter.
Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică fost resimţită şi la Bucureşti.
Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Oltenia-zona Targu Jiu
Un cutremur crustal, cu magnitudinea locala de 4,0 grade, s-a produs in ziua de sambata, 16 iulie, in Oltenia, la Nord de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj).
Seismul s-a produs la adancimea de 5,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Depresiunile Targu Jiu si Petrosani, inclusiv in lungul Defileului Jiului, in judetele Gorj si Hunedoara. Seismul a fost resimtit cel mai intens la Targu Jiu.
Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe din România s-a simţit
Cutremurele crustale sunt relativ frecvente in Depresiunea Targu Jiu. In aceasta zona, precum si in Defileul Jiului, in zonele Baia de Arama si Tismana, se produc seisme de mica adancime care pot atinge intensitati moderate in zonele lor epicentrale. Cel mai puternic cutremur local a avut loc la 20 iunie 1943, magnitudinea acestuia ML fiind de 5,2 grade. Mai recent, la 21 decembrie 1999 s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML 4,1 in zona Targu Jiu. In noaptea de 1-2 ianuarie 2012 s-a inregistrat o secventa seismica la Nord-Est de Targu Jiu, cu un soc principal avand magnitudinea ML 4,5 si mai multe seisme ulterioare avand magnitudini de pana la 3,9 grade. In Depresiunea Targu Jiu se produc anual cutremure tectonice slabe, cu magnitudini de pana la 2,0-2,5 grade.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că zona în care s-a produs cutremurul de sâmbătă, 16 iulie 2022, nu este neobișnuită. Potrivit spuselor sale, în Oltenia au mai avut loc seisme mai mari decât cel înregistrat în cursul acestei dimineți.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui cutremur de pământ cu magnitudine de 4 grade pe scara Richter, la adâncimea de 5 kilometri, în zona Olteniei, în județul Gorj. Seismul a fost înregistrat la ora 10:39:21 (ora locală a României). Acesta a fost cel de-al doilea cutremur de o asemenea magnitudine care s-a produs în ultima lună.
„În privința locului principal, în zonă au mai fost multe altele (cutremure – n. red.), mai importante. Sunt foarte mulți oameni care au plecat din acesată zonă. Sunt cutremure mici, de suprafață, nu mai mult de 4 – 4,3 magnitudine”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.
Fostul director al INCDFP a comparat caracteristicile acestui seism cu cele ale marilor cutremure care s-au produs în trecut, în România. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a confirmat că un cutremur de o intensitate mult mai mare se va produce în România, dar nu foarte curând.
Fostul director al INFP a estimat, în baza frecvenței istorice, cu care s-au înregistrat astfel de mișcări în trecut că un seism puternic va fi posibil peste 15 – 17 ani. Astfel, au fost cutremure puternice semnalate în România, 1802, 1940, 1977, în 1986, în 1990.
„În momentul de față nu văd un cutremur mai mare în următorii 15 – 17 ani. Așa merge ca secvente istorice, dar cutremurele nu pot fi controlate, astfel că nu pot spune dacă se vor produce în 2030 sau 2070”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu,