Cutremur în Albania. În ziua de 12 Noiembrie 2021, la ora 17:08:28 (ora locală a României), s-a produs în ALBANIA-MACEDONIA BORDER REGION un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 10km.
Cutremur puternic în Japonia. Totul a durat 15 secunde, dar a fost panică
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 34km NE de Tirana, 95km SV de Prizren, 119km SV de Skopje, 157km SV de Pristina, 247km V de Thessaloniki, 250km SV de Nis, 271km NE de Taranto, 281km E de Bari, 293km SV de Sofia, anunţă INFP.
În urmă cu doi ani, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6.4, a avut loc tot în Albania. Cel puţin 21 persoane au murit, iar alte 600 au fost rănite, conform unui bilanţ anunţat de autorităţi, informează cotidianul La Repubblica. Premierul Albaniei, Edi Rama, a vizitat oraşul Thumane, unde s-a întâlnit atunci cu membri ai familiilor sinistrate.
La Palma: Un nou flux de lavă a ajuns în ocean
La peste şapte săptămâni de la o erupţie vulcanică majoră de pe insula spaniolă La Palma din Insulele Canare, un alt flux de lavă a ajuns în ocean, relatează agenţia DPA.
Materia topită, care are o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius, s-a scurs în cascade incandescente pe plaja de la Guirres, iar de acolo a ajuns în Oceanul Atlantic, potrivit imaginilor prezentate miercuri de postul de televiziune de stat RTVE.
Cutremur în zona Vrancea, marţi seara. A fost al nouălea seism produs luna asta în România
Un flux mult mai mare de lavă a ajuns în apă la sfârşitul lunii septembrie şi de atunci a format o nouă peninsulă care a atins deja peste 40 de hectare.
Între timp, nava de război Castilla a Marinei Spaniole şi-a început misiunea de a transporta muncitori pentru a recolta bananele de pe plantaţiile care au devenit inaccesibile pe traseele obişnuite din cauza lavei. Aproximativ 80 de lucrători pot fi transportaţi zilnic în acest fel la locurile lor de muncă, conform RTVE.
După ce în ultimele zile vulcanologii au înregistrat o uşoară reducere a activităţii seismice sub vulcan, aceasta pare să se fi intensificat din nou.
De marţi până miercuri dimineaţă, 113 cutremure cu magnitudine de până la 3,9 au fost înregistrate la o adâncime de aproximativ 30 de kilometri.
În acelaşi timp, cantitatea de dioxid de sulf emisă de vulcanul din Cumbre Vieja, care nu are încă un nume, a crescut.
De la începutul erupţiei vulcanice, lava a distrus sau a deteriorat peste 2.700 de clădiri, iar în jur de 7.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească casele.
Aproape 1.000 de hectare – aproximativ 1.400 de fotbal – au fost acoperite cu un strat de lavă răcită de câţiva metri grosime.