Cutremur cu magnitudine 5.7 în Oltenia, au căzut rafturi şi s-au zgâlţâit clădirile. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Un cutremur puternic s-a produs, astăzi, 14 februarie 2023, în România. Seismul a fost resimţit în Bucureşti, precum şi în alte oraşe.
Filip Stan
14 feb. 2023, 15:22
Cutremur cu magnitudine 5.7 în Oltenia, au căzut rafturi şi s-au zgâlţâit clădirile. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

CUTREMUR după cutremur în Oltenia. Un cutremur cu magnitudinea 5.7 s-a produs marți, 14 februarie, la ora 15:16:52 (ora României),  în OLTENIA, GORJ, la adâncimea de 6.3 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 109km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 166km SE de Timisoara, 185km SE de Arad, 186km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 219km E de Zemun, 222km NE de Nis.

Cutremurul cu magnitudinea 5.7 a fost urmat de două replici, una de 3.4 și alta de 3,5.

”În ziua de 14.02.2023, 15:26:11 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 10 km.

Cutremurul s-a produs la 100km NV de Craiova, 110km SV de Sibiu, 138km V de Pitesti, 167km SE de Timisoara, 187km SE de Arad, 189km S de Cluj-Napoca, 202km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 220km NE de Nis”, a transmis INFP.

”În ziua de 14.02.2023, 15:29:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.5, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul s-a produs la 101km SV de Sibiu, 103km NV de Craiova, 133km V de Pitesti, 169km E de Timisoara, 181km S de Cluj-Napoca, 187km SE de Arad, 194km V de Brasov, 221km V de Ploiesti, 221km E de Belgrade, 225km E de Zemun”, potrivit INFP.

Salvări miraculoase în Turcia la mai bine de o săptămână de la cutremur. Bilanțul morților a depășit 37.000

 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a înregistrat tot în Oltenia, luni după-amiază, la ora 16.58. O replică de 3.0 s-a produs după 20 de minute.

„În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti”, transmite Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Dezvăluiri cutremurătoare! Tatăl care şi-a ţinut fiica moartă de mână sub dărâmăturile provocate de cutremur face primele declaraţii: „Să pierzi un copil este un alt nivel de disperare”

Petiţie adresată ministrului Dezvoltării, pentru finanţarea de urgenţă a consolidării seismice a şcolilor şi spitalelor.

Asociaţia Declic a lansat o petiţie prin care solicită ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, asigurarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează instituţii de învăţământ şi spitale. „E momentul ca autorităţile să ia măsuri serioase şi să finanţeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanţul victimelor din Turcia şi Siria. Nu putem rămâne impasibili, aşteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România”, susţin iniţiatorii petiţiei care a fost deja semnată de peste 25.000 de persoane.
„Noi, semnatarii şi semnatarele acestei petiţii, vă solicităm să asiguraţi finanţarea, în regim de urgenţă, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează instituţii de învăţământ şi spitalele. În ţară, peste 600 de şcoli au risc seismic de grad I şi II. În Bucureşti, sunt peste 150 de şcoli, grădiniţe, licee şi facultăţi care s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur, precum şi spitale ca Floreasca sau Maternitatea Bucur”, îi transmit ministrului Dezvoltării peste 25.500 de oameni care au semnat până în prezent petiţia lansată de asociaţia Declic.
Iniţiatorii şi semnatarii documentului argumentează că, în contextul în care Ministerul Dezvoltării dispune de fonduri din PNRR pentru finanţarea consolidării a sute de clădiri, aşa cum a declarat public  ministrul Cseke Attila, imobilele cu risc seismic în care funcţionează grădiniţe, şcoli, licee şi spitale ar trebuie să reprezinte priorităţi.

„Doar în Bucureşti sunt peste 150 de instituţii de învăţământ încadrate cu risc, în care învaţă zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia este la fel de alarmantă şi în alte oraşe din ţară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt şcoli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I şi II, adică se pot prăbuşi la un cutremur mare. Iar numărul clădirilor publice care vor cădea la cutremur este mult mai mare, pentru că multe dintre ele nu au fost expertizate”; mai argumentează iniţiatorii petiţiei.

Conform acestora, clădirile unora dintre cele mai mari spitale din Bucureşti sunt încadrate la risc ridicat de prăbuşire în cazul unui cutremur puternic, printre ele numărându-se Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii Marie Curie, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta şi sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

„Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în Bucureşti, iar alţi 16.000 ar fi grav răniţi. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid salvate. În ultimii 30 de ani, în Bucureşti s-au consolidat doar 30 de clădiri [2]. Din ultima finanţare PNRR, Primăria Capitalei va primi bani pentru consolidarea a doar 6 imobile. E momentul ca autorităţile să ia măsuri serioase şi să finanţeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanţul victimelor din Turcia şi Siria. Nu putem rămâne impasibili, aşteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România”, mai susţin iniţiatorii petiţiei.
Unul dintre susţinătorii acestui demers este medicul pediatru Mihai Craiu,

„Dragi părinţi, vă rog să citiţi cu răbdare. Să vă gândiţi şi, dacă vi se pare relevant, să semnaţi. Eu lucrez de o viaţă într-un spital «fargil» arhitectonic şi am avut ocazia să trăiesc în gardă 2 cutremure de grad relativ mic. Conducerea noastră a făcut tot ce putea face, inclusiv expertizarea clădirii… Tare nu aş vrea ca un cutremur similar celui din Turcia şi Siria (sau cel din 1977) să vină peste noi. Ar putea fi vorba chiar despre copiii dumneavoastră!”, a scris medicul pe pagina de Facebook a iniţiativei Spitalul Virtual pentru Copii.

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Zodiile care pot câștiga sume colosale de bani începând din 25 iulie 2024. Norocul e de partea lor
DailyBusiness
Românii vor avea parte de noi zile libere de la Guvern!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Rețete rapide și ieftine. Două preparate pe bază de orez care sunt gata în 20 de minute
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi bombardamente la granița României cu Ucraina! În Tulcea a fost panică generală, după ce autoritățile au emis un mesaj RO-Alert
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
„Era un psihopat” Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț din gelozie, mărturisiri șocante despre călăul nepoatei lor! Ireal ce a făcut imediat după ce și-a ucis soția
substantial.ro
Ministrul ungar al Afacerilor Externe: Donald Trump este speranța păcii pentru lume
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!