Un cutremur de magnitudine 4,5 a fost resimţit luni la Lima, alertându-i pe locuitorii capitalei peruane, dar nefiind raportate victime sau pagube materiale, transmite EFE.
Institutul de Geofizică din Peru (IGP) a informat că mişcarea telurică s-a produs la ora locală 09:59 (14:59 GMT) cu intensitatea III în districtul Chosica, din estul capitalei peruane. Epicentrul a fost localizat la 21 de kilometri sud-vest de Chosica, la o adâncime de 83 de kilometri.
47 de ani de la teribilul cutremur din 1977. Bucureștiul s-a prăbușit peste mari artiști și vedete naționale: „Toma Caragiu a murit pentru că a ieșit din apartament”
Peru este situat pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, unde este concentrată 80% din activitatea seismică a planetei, iar ultimul cutremur de mare magnitudine a avut loc pe teritoriul său în 2007, fiind soldat cu sute de morţi şi pierderi de milioane de dolari în oraşul Ica.
Cutremur de magnitudinea 5 la Almatî, cel mai mare oraş kazah
Un cutremur a zguduit luni cel mai mare oraş din Kazahstan, Almatî, unde zeci de persoane au fugit afară din clădiri, în timp ce sunau sirene de alarmă, relatează Reuters.
Ministerul kazah al Situaţiilor de Urgenţă estimează un seism de magnitudinea 5 la Almatî. Cutremurul a fost resimţit în capitala kazahă, Bişkek.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, despre pregătirea Bucureştiului în cazul unui cutremur mare: Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a declarat luni, despre pregătirea Bucureştiului în cazul unui cutremur mare, că sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici sunt departe, iar pe componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur, unde stau relativ mai bine.
Primarul Nicuşor Dan a fost întrebat cum este pregătită Capitala pentru un cutremur mare, în contextul împlinirii a 47 de ani de la cutremurul din 77.
”Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte orectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..). Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul.
El a menţionat că prin PNRR au aplicat şi au luat nişte bani şi se bucură că există voinţă la nivelul Ministerului Dezvoltării de a continua programul naţional.
Primarul Nicuşor Dan a mai spus că mai există şi componenta cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur. ”Aici stăm relativ mai bine”, a mai spus el. 20.000 de clădiri sunt clădiri care conform normativului dat de Ministerul Dezvoltării trebuie evaluate preliminar. Abia în urma acestei evaluări preliminarii noi vom putea să spunem că sunt 2.500, că sunt 3.000 de clădiri.