Cutremur în Panama cu magnitudine 4.8 la o adâncime foarte mică, anunţă USGS. În Panama, autorităţile au transmis că seismul s-a simţit puternic în provinciile Chiriqui şi Bocas del Toro, aflate la frontiera cu Costa Rica, însă până în acest moment nu s-au semnalat pagube semnificative ori victime.
Ultimul cutremur puternic din Mexic (septembrie 2017) ce a avut o magnitudine de 8,2 grade pe scala Richter a dus la apariţia unor luminii stranii pe cer, dar şi la fisurarea unei plăci tectonice, după cum au descoperit seismologii recent.
„Fisura s-a extins pe toată lăţimea plăcii tectonice”, a declarat seismologul Diego Melgar din cadrul Universităţii din Diego.
După cum aminteşte Science Alert, cutremurul Puebla-Morelos a avut epicentrul în Oceanul Pacific şi a fost resimţit pe întreaga coastă a Mexicului. De-a lungul ţărmului se află graniţa tectonică dintre placa Cocos din ocean şi plăcile nord-americană, cea a Caraibilor şi Panama. Aşadar, cutremurele din regiune nu sunt un lucru nou având în vedere că marginea plăcii tectonice Cocos se mişcă sub aceste plăci tectonice.
Seismul denumit Tehuantepec, din 7 septembrie 2017, şi cel cu o magnitudine uşor mai mică de 7,1 grade Richter de pe 19 septembrie 2017, fac parte dintr-o categorie rară de cutremure cu linii de refracţie îndoite. Acestea a început normal cu coliziunea dintre două plăci, una dintre ele alunecând sub cealaltă. „Însă apoi când placa tectonică Cocos începea să pătrundă sub ţărmul mexican şi-a schimbat cursul. Aceasta s-a înclinat orizontal sub placa tectonică pe care se află Mexicul”, a declarat Melgar.