Cutremur în Turcia. Seismul a avut loc la ora 7h38min UTC (ora locala 9h38min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in zona de coasta din Vestul Turciei, in partea nord-estica a Marii Egee, la cca. 133 km Nord-Vest de orasul Izmir.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 3 km si a avut magnitudinea locala 5,0-5,1 (magnitudinea 4,9 pe scara bazata pe moment seismic).
Miscarea seismica a fost resimtita pe coasta vestica a Turciei, in mai multe insule grecesti si turce din Marea Egee. Un cutremur similar a mai avut loc in aceeasi zona in ziua de sambata, 7 ianuarie. Sismul vine după cel de magnitudine aproape 8 din Indonezia.
Cutremur cu magnitudinea 7 pe Richter, a fost emisă alertă de tsunami
În Indonezia, încă se evaluează pagubele. Cel puţin 15 clădiri, dintre care două şcoli, au fost avariate în urma seismului cu magnitudinea 7,6 care s-a produs marţi dimineaţă în Insulele Moluce din estul Indoneziei, însă nu au fost raportate persoane rănite, a anunţat un oficial local, potrivit DPA.
Cutremurul a fost resimţit cel mai puternic în Arhipelagul Tanimbar, unde au fost înregistrate majoritatea pagubelor, a precizat Abdul Muhari, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Gestionarea Dezastrelor din Indonezia.
Nu a fost raportată producerea unui tsunami, deşi o alertă pentru tsunami a fost emisă imediat după seism. Agenţia meteorologică şi de geofizică din Indonezia – BMKG – a evaluat iniţial seismul ca având o magnitudine de 7,9. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 7,6, iar epicentrul a fost localizat în largul mării, la circa 148 de kilometri nord-vest de Tanimbar.
Rezidenţii oraşului australian Darwin, situat la o distanţă de circa 600 de kilometri înspre sud, au resimţit de asemenea unda seismică, potrivit site-ului australian news.com.au.
Potrivit Observatorului seismologic din Statele Unite, cutremurul s-a produs la o adâncime mare, de circa 105 kilometri sub fundul mării. Seismele care cauzează pagube importante se produc de obicei mult mai aproape de suprafaţă.
Indonezia este situată în aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă din Oceanul Pacific unde se intersectează mai multe plăci tectonice. În această regiune se află numeroşi vulcani şi se produc frecvent cutremure de amploare.