Cutremur cu magnitudine 5.3 resimţit vineri în capitala Japoniei şi zonele învecinate

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a fost resimţit vineri în capitala Japoniei, Tokyo, şi zonele învecinate, a anunţat Agenţia Meteorologică din Japonia (JMA), citată de Reuters. Japonia estimează că următorul mega-cutremur din Nankai Trough ar putea ajunge chiar până la magnitudinea 9,1.
Filip Stan
09 aug. 2024, 17:51
Cutremur cu magnitudine 5.3 resimţit vineri în capitala Japoniei şi zonele învecinate

Un nou cutremur în Japonia. Seismul de vineri a avut loc la o zi după ce Guvernul a emis prima avertizare privind riscul de producere a unui mega-cutremur pe coasta pacifică a ţării.

Japonia a emis vineri o avertizare de urgenţă pentru un cutremur cu magnitudinea preliminară 5,3, valabilă pentru Tokyo şi regiunile învecinate Kanagawa, Saitama, Yamanashi, Shizuoka.

Seismul s-a produs în prefectura Kanagawa, la sud de Tokyo, potrivit JMA, citată de agenţia niponă de presă Kyodo.

Cutremurul, cu intensitatea 5 pe scara niponă cu 7 trepte, a avut loc la ora locală 19:57, la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul a zguduit clădirile din capitală. Circulaţia trenurilor de metrou din Tokyo a fost oprită pentru scurt timp pe cel puţin una dintre linii, însă serviciul a fost reluat rapid.

Alertă de „cutremur major” emisă în premieră de Japonia. Locuitorii sunt rugaţi să nu plece din case

Pagubele în zonele cele mai afectate, cum ar fi partea de vest a prefecturii Kanagawa, nu au fost imediat clare.

În urma cutremurului nu a fost emisă alertă de tsunami.

Situată la intersecţia mai multor plăci tectonice de-a lungul aşa-numitului Cerc de Foc al Pacificului, Japonia este una dintre ţările cu cel mai ridicat risc seismic.

Arhipelagul, cu o populaţie de aproximativ 125 de milioane de oameni, se confruntă cu aproximativ 1.500 de cutremure pe an, care reprezintă aproximativ 18% din cutremurele la nivel global.

Cutremur devastator în Japonia! A fost emisă alertă de tsunami. VIDEO

Marea majoritate a acestor cutremure nu au urmări semnificative, iar cele mai puternice provoacă, în general, pagube relativ reduse.

La 1 ianuarie, cel puţin 318 de persoane au murit în urma unui cutremur puternic care a lovit centrul ţării.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Japonia a fost cel cu magnitudinea 9, care s-a produs la 11 martie 2011 în largul coastei sale de nord-est şi a declanşat un tsunami soldat cu aproximativ 20.000 de morţi sau dispăruţi. Acest tsunami a provocat şi accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav din lume după cel de la Cernobîl, în 1986.

Japonia a emis pentru prima dată un avertisment cu privire la un risc crescut de producere a unui „mega cutremur”, după ce un seism puternic, cu magnitudinea 7.1, a fost înregistrat joi la marginea unei zone de subducţie instabile care se întinde de-a lungul coastei Pacificului, cunoscută sub numele de Nankai Trough, notează Reuters.

Un posibil dezastru provocat de un mega cutremur şi de un tsunami în Nankai Trough, un „jgheab” de pe fundul oceanului, ar putea ucide sute de mii de persoane şi ar cauza Japoniei pagube în valoare de un trilion de dolari.

Reuters a trecut în revistă riscurile a ceea ce ar putea fi cel mai mare dezastru natural din istoria modernă a Japoniei.

Care este noul risc de mega-cutremur?

Naoshi Hirata, şeful unui organism consultativ al Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA) care a evaluat recentul cutremur, a declarat că probabilitatea de producere a unui seism major de-a lungul Nankai Trough după un cutremur cu magnitudinea 7,1 a crescut acum „de câteva ori”. Seismele cu o magnitudine mai mare de 8 sunt considerate „mega cutremure”.

Japonia estimează că următorul mega-cutremur din Nankai Trough ar putea ajunge chiar până la magnitudinea 9,1.

Profesorul Naoshi Hirata de la Universitatea din Tokyo a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii din zonele care ar fi afectate de un astfel de dezastru ar trebui să-şi revizuiască procedurile de evacuare şi să rămână vigilenţi timp de o săptămână.

Japonia este una dintre ţările cele mai predispuse la cutremure, fiind situată pe „Cercul de Foc” al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică. În 2011, peste 15.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur cu magnitudinea 9.0 produs în nord-estul Japoniei, care a declanşat un tsunami şi a dus la topirea a trei reactoare la o centrală nucleară.

Ce este Nankai Trough şi de ce este această zonă importantă când vorbim de cutremure?

Întinzându-se pe circa 900 de kilometri, Nankai Trough se află în largul coastei de sud-vest a Pacificului, unde Placa Filipinelor se ciocneşte cu cea Eurasiatică, tensiunile tectonice acumulate putând duce la un mega-cutremur aproximativ o dată la 100 – 150 de ani.

Guvernul japonez estimase anterior există o probabilitate de 70% până la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul Nankai Trough în următorii 30 de ani.

Magnitudinea unui seism este legată de lungimea faliei pe care are loc, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS). Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată – pe 22 mai 1960, în Chile – a avut magnitudinea 9,5 şi s-a produs pe o falie de aproape 1.609 de kilometri lungime.

Potenţialele daune cauzate de un cutremur şi de un tsunami în Nankai Trough

Tsunami-uri de până la 30 de metri ar putea ajunge pe coastele Japoniei de la Pacific în câteva minute după cutremur, în funcţie de epicentrul acestuia şi de situaţia mareelor.

Împreună cu alunecările de teren şi incendiile, dezastrul ar putea cauza moartea a până la 323.000 de persoane şi distrugerea a 2,38 milioane de clădiri, forţând aproape 10 milioane de supravieţuitori să părăsească zonele afectate.

Daunele economice ar putea ajunge până la 220 de trilioane de yeni (1,50 trilioane de dolari), sau peste o treime din PIB-ul anual al Japoniei, cu impacturi de lungă durată asupra infrastructurii şi a lanţurilor de aprovizionare pentru centrele industriale de pe coastă care produc automobile şi alte produse japoneze esenţiale.

Cutremure anterioare în Nankai Trough

Seisme în Nankai Trough au fost înregistrate în istoria Japoniei de mai multe ori din 684, adesea însoţite de relatări despre tsunami-uri care loveau satele de coastă.

Cel mai recent cutremur din Nankai Trough a avut loc în 1946. Seismul a avut magnitudinea 8.0 şi a generat un tsunami de 6,9 metri, care a ucis 1.330 de persoane.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care este adus la raft sâmbătă, 10 august 2024. Pe vremuri se dădea pe sub mână și era rezervat oamenilor cu bani. Costă doar 4.69 lei, dar retailerul are și alte oferte și promoții
Capital.ro
Banii au ajuns deja în cont. Statul a alimentat cardurile românilor. Anunțul făcut azi, 9 august
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
CÂND VIN PENSIILE MĂRITE. Ministrul Muncii, anunţul momentului
Adevarul
EXCLUSIV. Dezvăluiri din dosarul morților suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon”: „Practica era de a stabili cine trăiește și cine moare”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Mulți români fac această greșeală. Pizza nu se combină cu așa ceva
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Geta Sterp este însărcinată! Primele imagini cu ea gravidă! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Cea mai râvnită divă de pe ”Dorobanți” și-a găsit iubirea la Monaco! E un oligarh rus și… ”Este exact ce-mi trebuie!” Detalii senzaționale și siropoase
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Medicul Bogdan Socea și-a anunțat demisia din funcția de manager al Spitalului „Sfântul Pantelimon”! Decizia a venit la îndemnul lui Alexandru Rafila și al lui Marcel Ciolacu
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Situație de urgență la nivel federal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Ana Birchall acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în războiul din Ucraina. Oamenii sunt PANICAȚI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!