În ziua de 04 Ianuarie 2022, la ora 06:45:01 (ora locală a României), s-a produs în XINJIANG, CHINA un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.4, la adâncimea de 10 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 81km SV de Xinyuan, 140km SE de Qapqal, 171km SE de Huocheng, 269km NE de Aksu, 290km N de Aral, anunţă INFP.
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Taiwanului
Un cutremur puternic cu magnitudinea 6 s-a produs luni seara în largul coastei de est a Taiwanului, a anunţat Biroul de Meteorologie, seismul fiind resimţit în capitala Taipei, relatează AFP.
Cutremur în România, în a doua zi din noul an. Unde s-a resimțit seismul
Pentru moment nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de 19 kilometri, a afirmat Biroul de Meteorologie, precizând că epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien, pe coasta de est a insulei.
Un jurnalist AFP din Taipei a relatat că seismul s-a produs la ora 17:46 (09:46 GMT) iar clădirile au fost zguduite puternic. „Cutremurul a durat 20 de secunde”, a declarat el. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a înregistrat seismul ca având magnitudinea 5,7.Potrivit EMSC, cutremurul a avut loc la o adâncime de 2 km.
Cutremur cu magnitudinea 7.3 în Indonezia
Taiwanul este afectat cu regularitate de cutremure, deoarece insula este situată în apropierea joncţiunii a două plăci tectonice. În 2018, un cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit Hualien, o destinaţie turistică importantă, provocând moartea a 17 persoane şi rănirea altor aproape 300.
Cea mai gravă catastrofă naturală din istoria insulei a avut loc în septembrie 1999, când un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a soldat cu aproximativ 2.400 de decese.
Un meteorit a lovit Pământul, chiar în prima zi din 2022. Casele s-au zguduit ca la cutremur
Explozia unui meteorit a cutremurat Pământul, cu forţa aa 30 de tone de Trinitrotoluen (TNT), chiar în prima zi a noului an, iar casele s-au zguduite ca la cutremur, în Statele Unite, informează reprezentanții NASA.
Vibraţiile s-au simţit mai ales în Pittsburgh, Statele Unite, iar NASA estimează că evenimentul cosmic a degajat în atmosferă o cantitate de energie echivalentă detonării a 30 de tone de TNT.
Rezidenţii din South Hills şi împrejurimi au raportat zgomote puternice neobişnuite, iar unii au simţit cum li se cutremură casele, la fel ca în cazul unui seism. Aparatul seismograf nu a înregistrat, însă, niciun cutremur, deci totul s-a petrecut din cauza meteoritului.
Conform site-ului Meteor Watch al NASA, o ‘’estimare rezonabilă’’ a vitezei meteoritului ar fi în jur de 72.420 de kilometri pe oră, iar masa acestuia e calculată în jurul cifrei de 454 de kilograme.
În condiţii meteorologice optime, cu un cer senin, meteoritul ar fi fost vizibil în timpul zilei, au precizat reprezentanţii NASA.