Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elene reprezentanților misiunii diplomatice, până la acest moment nu există victime de cetățenie română.
Ambasada României la Atena continuă dialogul atât cu autoritățile elene, cât și cu reprezentanții comunității românești din zonă, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile elene în contextul pandemiei de COVID-19.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875, +30 210 6728879, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție telefonul de urgență al ambasadei: +30 6978996222.
CUTREMUR în Grecia UPDATE: Un muncitor care lucra într-o biserică a murit după ce clădirea s-a prăbuşit în urma puternicului seism care a zguduit luni insula Creta din Grecia şi a provocat rănirea altor nouă persoane, a declarat un reprezentant al Protecţiei Civile pentru AFP.
Cutremurul, cu magnitudinea 5,8 conform Institutului Geodinamic de la Atena, respectiv 6 potrivit Institutului american de geofizică (USGS), s-a produs la ora 6:17 GMT, la 23 km de Heraklion, capitala Cretei.
Un puternic seism, cu magnitudinea 5,8, a fost înregistrat luni pe insula Creta din sudul Greciei, a anunţat Institutul Geodinamic de la Atena, fenomenul determinându-i pe locuitori să iasă afară din case şi clădiri, informează INFP.
Nu au fost raportate victime, însă două persoane au rămas blocate în interiorul unor clădiri avariate, au indicat autorităţile.
Anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a anunţat că seismul a avut magnitudinea 6,5, în timp ce Institutul american de geofizică (USGS) a indicat magnitudinea 6.
Cutremur cu magnitudine 5.8 la o adâncime de doar 10 km
Cutremurul a avut epicentrul la o distanţă de 23 de kilometri nord-vest de Arvi, la o adâncime de 10 kilometri, a precizat institutul din Atena.
Cutremur în Vrancea, sâmbătă dimineață. Este al 14-lea produs în zonă luna aceasta
Primarul localităţii Arkalohori a declarat pentru Skai TV că două lăcaşuri de cult şi alte structuri din zonă au suferit pagube, iar două persoane au rămas blocate în clădiri avariate, una într-o biserică, după ce cupola acesteia, la care se efectuau lucrări de întreţinere, s-a prăbuşit, iar alta într-o locuinţă.
„Suntem în vacanță aici. Era o dimineață frumoasă în care luam micul dejun împreună cu prietenii. La un moment dat au început farfuriile și paharele de pe masă să se zgâlțâie. La început ne-am amuzat, dar ne-am speriat când am observat că și apa din piscină a început sa facă valuri. Trei pisici care se aflau în zonă ne-au sărit imediat în brațe. Cred că până și animalele s-au speriat. Turiștii au încercat să rămână calmi. Aici unde suntem noi nu am văzut pagube materiale importante provocate de acest cutremur. În schimb, am citit că în alte zone au fost afectate clădirile. Ne bucurăm că suntem bine și că nu a fost mai grav.”, a povestit pentru DC NEWS, Cristian Leonte, un tânăr din Iași.
Un cutremur de magnitudinea 5,7 a zguduit principala insulă din Filipine, în noptea de duminică spre luni, însă nu s-au semnalat imediat pagube, potrivit institutului american de geofizică USGS şi autorităţilor locale, relatează AFP, potrivit Agerpres.Seismul a fost localizat la o adâncime de 98 de kilometri, în largul provinciei Batangas, situată pe Insula Luzon, luni, la ora locală 1.12 (duminică 20.12, ora României), potrivit USGS. Locuitorii Manilei au fost treziţi din somn de zguduituri.