Un cutremur cu magnitudinea 6.4 a lovit duminică golful California, iniformează Centrul de Seismologie Euro-Mediteranean, potrivit Reuters.
Biroul de apărare civilă din Mexic a confirmat că nu au existat rapoarte de pagube în zonele în care s-a resimţit cutremurul, dar a recomandat ambarcaţiunilor şi populaţiei de coastă din apropiere să ia măsuri de precauţie din cauza posibililor curenţi în porturi.
Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri. Imediat după seism, sistemul american de avertizare pentru tsunami a precizat că nu există risc de tsunami pentru coasta de vest a SUA.
Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs, joi, la sud de Insulele Fiji, a anunţat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 188 de kilometri, se adaugă în comunicat.
Cutremur puternic în România. INFP: 4,3 grade pe scara Richter
În fiecare an, mii de cutremure lovesc Europa, însă numai o parte mică dintre acestea ajung să provoace daune infrastructurii şi vieţii umane. Potrivit The Irish Examiner – care a întocmit recent un raport pe baza cercetărilor unei echipe internaţionale de seismologi, geologi şi ingineri, împreună cu Serviciul seismologic elveţian şi universitatea publică ETH Zurich – Turcia, Grecia, Albania, Italia şi România sunt ţările cu cel mai mare pericol seismic din Europa, urmate de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Islanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania şi Elveţia. TIE a ajuns la concluzia că până şi în regiunile cu pericole seismice scăzute sau moderate, cutremurele pot apărea în orice moment şi pot provoca daune majore. Cercetătorii au constatat că Europa a suferit peste 200.000 de decese şi pierderi financiare de peste 250 de miliarde de euro (210 de miliarde de lire sterline) din cauza cutremurelor din ultimul secol, scrie Quantectum.
Pe 28 decembrie 1908, cel mai distructiv cutremur din istoria Europei a lovit strâmtoarea Messina din sudul Italiei, nivelând oraşele Messina din Sicilia şi Reggio di Calabria. Cutremurul şi tsunami-ul provocat de acesta au ucis aproximativ 100.000 de oameni. Prejudiciul economic a fost semnificativ, deoarece Messina era un important port mediteranean. Pierderile au fost estimate la 88 milioane EUR (116 milioane USD), raportat la moneda de la momentul respectiv.
Alertă în Franţa – Cutremur de peste 5 grade care s-a simţit și la Paris
Seismul, care a înregistrat o magnitudine estimată de 7,5 pe scara Richter, a provocat un tsunami devastator cu valuri de 12 metri, care a cuprins oraşele de pe coastă. Cele două mari oraşe de pe ambele părţi ale strâmtorii Messina – Messina şi Reggio di Calabria – au fost distruse în proporţie de 90%. Liniile de telegraf au fost tăiate şi liniile de cale ferată au fost avariate, împiedicând eforturile de ajutorare. Pentru a înrăutăţi lucrurile, cutremurul major din 28 a fost urmat de sute de cutremure mai mici în zilele următoare, dărâmând multe dintre clădirile rămase şi rănind sau omorând salvatorii. Pe 30 decembrie, regele Victor Emmanuel al III-lea a sosit la bordul cuirasatului Napoli pentru a inspecta dezastrul, potrivit publicaţiei History.