Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost raportate pagube.
In cursul anului 2020 in regiunea Insulelor Shetland de Sud s-au produs mai multe cutremure moderate cu aparitii in secventa, denotand o tendinta de crestere a activitatii seismice din aceasta zona.
Un cutremur cu magnitudine 6.9 a avut loc joi în sud-estul arhipelagului filipinez, fără ca autorităţile să fi informat deocamdată despre producerea de victime sau pagube materiale şi fără să fi lansat o alertă de tsunami, relatează EFE.
Seismul s-a produs la o adâncime de 95 de kilometri şi la 210 kilometri sud-est de Pondaguitan, insula Davao, a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), care înregistrează activitatea seismică din întreaga lume.
Cutremurul a avut loc la ora locală 21:23 (12.23 GMT) în largul mării şi departe de zonele locuite.
Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a precizat că nu a emis o alertă privind producerea de valuri uriaşe, dar a subliniat că evaluează informaţiile privind seismul.
Arhipelagul filipinez este situat în aşa numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90 % din activitatea seismică şi vulcanică a lumii şi unde se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea moderate.
Un cercetător atrage atenţia: Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare în România. În 2020, activitatea seismică a fost slabă
O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc de la începutul anului 2020 până în prezent:
2021
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs, în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 de kilometri adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 de kilometri sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs la 3 ianuarie 2021, în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a mai precizat centrul.
2020
29 decembrie – Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului. Seismul, care a survenit la o adâncime de 10 km, a fost resimţit şi în capitala Zagreb, la circa 50 de kilometri distanţă, dar şi în ţările învecinate, inclusiv Bosnia şi Serbia.
30 octombrie – Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia. Seismul s-a produs în jurul orei 11.50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.
20 octombrie – O alertă de tsunami a fost declanşată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autorităţile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube.
15 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Seismul s-a produs la ora 3.41 GMT, fără a fi consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.
21 august – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat iniţial cu magnitudinea de 6,6.
18 august – Un seism de magnitudine 6,7 şi de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanşat o alertă de tsunami şi nu au fost semnalate pagube.
1 august – Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 473 de kilometri.
17 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de „valuri tsunami periculoase” a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localităţii Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km şi a lovit coasta de sud-est în largul localităţii. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.
23 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 kilometri de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a avut magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter, a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.
18 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 kilometri nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 de kilometri.
4 iunie – Un seism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce; nu au fost raportate victime şi pagube materiale importante.
3 iunie – Un cutremur cu magnitudine 6.9 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale şi nici victime.
21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas. Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale.
29 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 de kilometri sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime 2 de kilometri.
20 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 kilometri sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.
13 februarie – Un cutremur cu magnitudine 6.9 s-a produs în larg, la 99 de kilometri sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei. Nu a existat nicio ameninţare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.
25 ianuarie – Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. A fost resimţit şi în Siria şi în Iran.