Cutremur cu magnitudine 6 în Chile, fără a fi însă urmat de o alertă de tsunami. În aprilie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 8,2 a lovit nordul statului Chile. Șase oameni au murit atunci și un milion de persoane din regiunea Iquique au fost nevoite să-și părăsească locuințele.
La 27 februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs în largul coastelor din regiunea chiliană Maule. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure produse vreodată. 500 de oameni au murit, iar pagubele au fost estimate la 30 de miliarde de euro. A fost atât de puternic, încât a afectat mișcarea de rotație a Pământului și a scurtat ziua cu o fracțiune de secundă. Seismul a avut urmări politice și practice, determinând autoritățile să ia mai multe măsuri de apărare împotriva cutremurelor și în ceea ce privește producerea de tsunami, printr-un sistem de avertizare timpurie.
Chile, una dintre cele mai expuse țări la mișcările seismice – fiind situată pe Inelul de Foc al Pacificului – are o infrastructură care face față foarte bine cutremurelor, așa explicându-se și numărul relativ redus al victimelor în timpul unor astfel de fenomene de amploare.
Cutremurul din 2010 a eliberat de 5,6 ori mai multă energie decât cel care s-a produs miercuri seara, potrivit estimărilor USGS.
Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată pe Pământ de când se fac măsurători s-a petrecut în Chile, în 1960. A avut o magnitudine de 9,5 și a luat viața a peste 5.000 de oameni.