UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs vineri în largul coastei nord-vestice a insulei indoneziene Sumatra, a informat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe (GFZ), potrivit Reuters.
Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Agenţia meteorologică şi geofizică din Indonezia, BMKG, a plasat magnitudinea cutremurului la 7,2, iar adâncimea la 19 kilometri, dar a precizat că acesta nu a avut niciun potenţial de a declanşa un tsunami.
Pe 26 decembrie 2004, un seism cu magnitudinea 9,1 în largul coastei nord-vestice a Sumatrei a declanşat un tsunami care a ucis peste 230.000 de persoane în Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda şi în alte nouă ţări.
Cutremur cu magnitudine 6 în Japonia. Nu au fost semnalate victime sau pagube materiale şi nu au fost raportate nereguli la centralele nucleare din regiune, potrivit Autorităţii de Reglementare Nucleară.
Cutremurul a avut loc la 8:58 am (23.58 GMT joi), epicentrul său fiind localizat în largul coastei prefecturii Fukushima, la o adâncime de 40 de kilometri, a precizat Agenţia meteorologică niponă, potrivit USGS.
Cutremur cu magnitudine aproape 7 la adâncime de doar 10 km
În februarie, un seism cu magnitudinea 7,3 a lovit nord-estul ţării, soldându-se cu un mort şi circa 190 de răniţi.
Japonia a comemorat recent 10 ani de la cutremurul cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami, din 11 martie 2011, care a lăsat în urma sa circa 18.400 de morţi şi dispăruţi.
Japonia se află la convergenţa a patru plăci tectonice, ceea ce o predispune la o activitate seismică intensă. Ţara găzduieşte, de asemenea, 100 de vulcani activi.
Cutremur cu magnitudinea 5.2. S-a simţit puternic
Cutremur cu magnitudinea 5,8 în Filipine; seismul a fost resimţit şi la Manila
Un cutremur cu magnitudinea 5,8 a zguduit, miercuri, o provincie filipineză aflată la sud de capitala Manila, fără a fi raportate daune majore sau victime, au informat oficiali locali, conform DPA.
Epicentrul seismului a fost localizat în largul oraşului Abra de Ilog, din provincia Occidental Mindoro, la 137 de kilometri sud de Manila, a precizat Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie (Phivolcs).
Directorul Phivolcs, Renato Solidum, a declarat că nu există o ameninţare de tsunami în urma acestui cutremur, însă sunt posibile replici.
Seismul a fost resimţit cu intensitate variabilă în zona metropolitană Manila, în provinciile din apropiere şi chiar şi în provinciile nordice Bulacan şi Zambales, a indicat Phivolcs într-un buletin informativ.
Filipine se află pe „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică, unde se produc circa 90% dintre cutremurele lumii.
Cel mai recent seism major care a lovit ţara a fost un cutremur cu magnitudinea 7,1 care a ucis peste 220 de persoane în centrul Filipinelor în octombrie 2013.
În iulie 1990, peste 2.400 de persoane şi-au pierdut viaţa pe insula nordică Luzon în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,8, unul dintre cele mai puternice consemnate în această ţară.
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul oraşului Coquimbo din Chile, a anunţat duminică Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), relatează Reuters.