Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua, conform Agerpres.
Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismică cu 7 trepte, în partea sudică a prefecturii Miyazaki, potrivit Agenției Meteorologice Japoneze (JMA).
În urma seismului nu a fost emisă alertă de tsunami, a precizat JMA. Peninsula Osumi este situată în sud-vestul insulei principale Kyushu.
Între timp, operaţiunilor continuă în Myanmar. Un bărbat tânăr, scos în viaţă din ruinele unui hotel, la Naypyidaw, la cinci zile după cutremurul din Myanmar, soldat cu cel puţin 2.700 de morţi.
Cutremur cu magnitudine 7.1, a fost emisă alertă de tsunami
Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături, în noaptea de marţi spre miercuri, în Myanmar, anunţă pompierii, la cinci zile după cutremurul care s-a soldat cu cel puţin 2.700 de morţi în această ţară, relatează AFP. Este vorba despre un bărbat tânăr, în vârstă de aproximativ 20 de ani.
El a fost salvat de către o echipă de salvatori birmani şi turci dintr-un hotel aflat în ruină în capitală, la Naypyidaw, miercuri, către ora locală 0.30 (marţi, 21.00, ora României), anunţă serviciile de luptă împotriva incendiilor şi salvatori din cadrul juntei.
Marţi, o sexagenară a fost salvată în capitala birmană după ce a rămas blocată 91 de ore între dărâmături. După cutremur, care a avut loc vineri, peste 1.000 de salvatori străini au sosit în Myanmar în cadrul unei mobilizări internaţionale în spirijinul serviciilor locale, subechipate în faţa unei astfel de crize.
Potrivit unei publicaţii birmane, aproximativ 650 de persoane au fost scoase în viaţă dintre dărâmături în operaţiuni de salvare în întreaga ţară
Experţi anticipează mii de morţi în plus faţă de un bilanţ anunţat de către şeful juntei de 2.719 de victime, deoarece Falia Sagaing, care se află la orginea cutremurului de magnitudinea 7,7 de vineri traversează cele mai populate regiuni din ţară, inclusiv capitala Naypyidaw şi oraşul Mandalay, al doilea cel mai important oraş birman.
Salvatorii au scos o femeie de sub ruinele unui hotel din Myanmar, au anunţat luni oficialii locali. Este o rază de speranţă la trei zile după un cutremur masiv care a provocat moartea a aproximativ 2.000 de persoane, în timp ce echipele de căutare din Myanmar şi Thailanda se luptă contra cronometru pentru a găsi mai mulţi supravieţuitori, relatează Reuters.
Femeia a fost scoasă din dărâmăturile hotelului Great Wall din oraşul Mandalay, potrivit unei postări a guvernului chinez pe Facebook.
Mandalay se află în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea de 7,7 de vineri, care a provocat distrugeri masive în Myanmar şi pagube în Thailanda vecină.
În Bangkok, capitala Thailandei, echipele de intervenţie au reluat luni căutările disperate pentru 76 de persoane despre care se crede că au fost îngropate sub dărâmăturile unui zgârie-nori în construcţie care s-a prăbuşit.
După aproape trei zile, creşteau temerile că salvatorii vor găsi mai multe cadavre, ceea ce ar putea creşte brusc bilanţul victimelor din Thailanda, care duminică se ridica la 18.
În Myanmar, presa de stat a declarat că cel puţin 1.700 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate. Wall Street Journal a transmis că numărul morţilor a ajuns la 2 028 în Myanmar.
O echipă de salvare a scos o femeie din dărâmăturile hotelului Great Wall din Mandalay la aproape 60 de ore după cutremur, a anunţat ambasada Chinei în Myanmar într-o postare pe Facebook, adăugând că aceasta se află într-o stare stabilă.
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că se grăbeşte să trimită ajutoare pentru cei aproximativ 23 000 de supravieţuitori ai cutremurului din centrul Myanmarului.
„Echipele noastre din Mandalay se alătură eforturilor de a intensifica răspunsul umanitar, în ciuda faptului că trec ele însele prin traumă”, a declarat Noriko Takagi, reprezentantul agenţiei ONU pentru refugiaţi în Myanmar. „Timpul este esenţial, deoarece Myanmar are nevoie de solidaritate şi sprijin la nivel mondial în această imensă devastare.”
India, China şi Thailanda se numără printre vecinii Myanmarului care au trimis materiale şi echipe de ajutorare, împreună cu ajutoare şi personal din Malaysia, Singapore şi Rusia.
Statele Unite au promis un ajutor în valoare de 2 milioane de dolari „prin intermediul organizaţiilor de asistenţă umanitară din Myanmar”.
Devastarea provocată de cutremur a acumulat şi mai multă suferinţă în Myanmar, care se află deja în haos din cauza unui război civil izbucnit în urma unei revolte la nivel naţional după ce o lovitură de stat militară din 2021 a înlăturat guvernul ales al laureatei Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.
Un grup de rebeli a declarat că armata continuă să efectueze atacuri aeriene asupra satelor în urma cutremurului, iar ministrul de externe din Singapore a făcut apel la o încetare imediată a focului pentru a sprijini eforturile de ajutorare.
Infrastructura critică – inclusiv podurile, autostrăzile, aeroporturile şi căile ferate – din această ţară cu 55 de milioane de locuitori a fost afectată, încetinind eforturile umanitare în timp ce conflictul care a afectat economia, a strămutat peste 3,5 milioane de persoane şi a debilitat sistemul de sănătate continuă.