Cutremur cu magnitudine 6 în Vanuatu. Arhipelagul Vanuatu este compus din 83 de insule vulcanice ce se află în Cercul de Foc al Pacificului. În urma unor astfel de cutremure marele pericol care îi pândeşte pe locuitori sunt alunecările de teren, zona fiind una cu ploi abundente, astfel că aproape fiecare seism major atrage după sine astfel de catastrofe naturale. Spre exemplu, cutremurul de pe 29 mai 2009, cu magnitudine 5,7, a fost urmate de o alunecare care a ucis 10 oameni.
România s-a cutremurat în noaptea de miercuri spre joi, când un seism cu magnitudinea de 3,6 s-a produs în zona zeismică Vrancea, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
În noiembrie, în România, au avut loc 24 de seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 3,8 pe Richter. În acest an, cel mai mare cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai 2019.
În 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, acesta fiind resimțit şi la Bucureşti.
Seismologii susțin că este normal și este bine ca astfel de mișcări tectonice să se produce des, pentru că astfel se degajă energie, iar șansele de a se produce un cutremur mai mare se reduc, însă nu de tot. Există mulți fizicieni care susțin că mișcările pământului nu pot fi prognozate, deși unii spun că ar exista o ciclicitate cu privire la producerea acestora. Cu toate acestea, sunt și specialiști care nu exclud posibilitatea ca un cutremur mare să lovească țara noastră.
„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a declarat și Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.