Un cutremur cu magnitudinea 7,1 s-a produs în largul coastelor Indoneziei, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).
Acesta s-a produs la o adâncime mică, de aproximativ 16 kilometri, cu epicentrul la aproximativ 199 de kilometri sud de orașul Padang, au arătat datele furnizate de Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC).
„Cutremurul a fost resimțit puternic, cu un șoc de aproximativ 30 de secunde”, a spus Abdul Muhari, șeful Centrului de date și comunicare a informațiilor. Oamenii panicați au fost văzuți ieșind din case. În prezent, unii oameni sunt evacuați pentru a nu se apropia de zona mării, relatează tempo.co.
După două ore, localnicii au început să se întoarcă treptat spre casele lor din vestul Sumatrei, dar autorităţile indoneziene au îndemnat, marţi, la prudenţă.
Agenţia naţională pentru răspuns la dezastre a îndemnat locuitorii să rămână în alertă şi să se asigure că ieşirile din locuinţe au rămas deblocate în cazul în care oamenii ar trebui să se grăbească din nou afară. „În special pentru persoanele care locuiesc în zonele de coastă, dacă are loc un cutremur care durează mai mult de 30 de secunde, vă rugăm să vă duceţi imediat într-un loc mai înalt, în anticiparea posibilităţii unui tsunami”, îndeamnă agenţia într-un comunicat.
Nu au fost raportate victime, dar agenţia spune că au existat întreruperi de energie electrică în unele părţi ale insulelor Mentawai, care au fost cele mai apropiate de epicentru. Au fost înregistrate mai multe replici, iar un mareometru de pe insula Tana Bala, în largul coastei vestice a Sumatrei, a înregistrat o creştere de 11 centimetri a nivelului apei după cutremurul principal, a precizat agenţia.
Padang şi provincia Sumatra de Vest au fost lovite de un cutremur cu magnitudinea 7,6 în 2009, care a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, rănirea multor altora şi distrugeri pe scară largă.
Indonezia se confruntă frecvent cu seisme, deoarece se află de-a lungul aşa-numitului Inel de Foc al Pacificului, o zonă activă din punct de vedere seismic, unde se întâlnesc diferite plăci ale scoarţei terestre.
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anul 2023:
2023
21 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în nordul Mării Molucelor, în apropiere de Indonezia, la o adâncime de 10 kilometri.
14 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs în largul coastelor nord-estice ale insulei indoneziene Java la ora 9:55 GMT, la o adâncime de 594 de kilometri sub fundul mării, la 96 de kilometri distanţă de oraşul costier Tuban. Agenţia indoneziană de meteorologie, climatologie şi geofizică (BMKG) a estimat magnitudinea la 6,6 şi o adâncime de 632 de kilometri. La rândul său, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), a indicat o magnitudine de 6,6 şi o adâncime de 592 de kilometri.
2 aprilie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 a lovit nord-vestul Papua Noua Guinee, la 97 de kilometri de oraşul de coastă Wewak, la o adâncime de 62,6 kilometri.
România se cutremură din nou. Cinci cutremure au avut loc sâmbătă în țara noastră
21 martie – Un seism cu magnitudinea 6,5 s-a produs în nordul Afganistanului, fiind resimţit puternic şi în nordul Pakistanului vecin, la o adâncime de 194 kilometri, iar epicentrul său a fost localizat în lanţul muntos Hindukuş (Hindu Kush), lângă provincia Badakhshan, în nordul Afganistanului.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie – Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry şi a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.
26 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a înregistrat în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 29 de kilometri est-nord-est de oraşul Kandrian, la o adâncime de 38,2 kilometri, fără să fie lansată alertă de tsunami.
23 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a lovit estul Tadjikistanului. Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri.
20 februarie – Două seisme puternice (6,4 şi 5,8) au zguduit din nou nordul Siriei şi provincia turcă Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurul din 6 februarie care a făcut peste 45.000 de morţi în cele două ţări. În Turcia au fost cel puţin trei morţi, iar opt persoane au fost rănite de prăbuşirea unor clădiri deja avariate. În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep, prinse într-o mişcare de panică în timp ce încercau să fugă.
17 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în insulele Tanimbar din Indonezia, în provincia Maluku, la o adâncime de 97 de kilometri.
16 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în Filipine, în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la o adâncime de 20 kilometri, fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore.
15 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în centrul Filipinelor, în largul insulei Masbate, la o adâncime de 20 kilometri. Nu a existat nicio alertă de tsunami.
6 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria, potrivit unui bilanţ revizuit la sfârşitul lunii februarie. În Siria, numărul morţilor a ajuns la 5.951. Acestea au fost cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol. În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile.
1 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs pe insula Mindanao din Filipine.
Cutremur cu magnitudine 7.1 în Noua Zeelandă
30 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei. Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanţă de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraş, Alaer.
26 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami.
18 ianuarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, dar nu a existat vreun risc de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 64 de kilometri, la 141 kilometri sud-est de oraşul Melonguane şi a fost resimţit şi în Insulele Moluce.
9 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs în regiunea Tanimbar din Indonesia, la o adâncime de 97 de kilometri.