Cutremur cu magnitudine 7 în China, resimţit în alte trei ţări vecine. VIDEO

Cutremur devastator în China, cu magnitudinea de 7 grade pe scara richter. Țările afectate, pe lângă China mai sunt: Kazahstan, Tadjikistan, și Kirghizstan. Oamenii au ieșit disperați în stradă la momentul procedurii seismului puternic. Deocamdată nu se cunosc date despre victime sau eventuale pagube materiale.
Filip Stan
22 ian. 2024, 23:12
Cutremur cu magnitudine 7 în China, resimţit în alte trei ţări vecine. VIDEO

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter a lovit marti dimineata o parte indepartata a regiunii Xinjiang din vestul Chinei, a informat agentia de presa Xinhua, citata de AP.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 02.00 marţi (18.00 GMT luni), la o adâncime de 27 de kilometri, în regiunea chineză Xinjiang, la aproximativ 140 de kilometri vest de oraşul Aksu, a precizat USGS, potrivit Agerpres.

U.S. Geological Survey a spus ca seismul a avut loc in lantul muntos Tian Shan, „o regiune activa din punct de vedere seismic, desi cutremure de aceasta dimensiune au loc oarecum rar”. Potrivit acestuia, cel mai mare cutremur din zona din secolul trecut a fost in 1978 si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter, cu epicentrul la aproximativ 200 de kilometri la nord fata de cel de luni.

Postul de stat CCTV a declarat ca s-au simtit mai multe replici, cu magnitudinea de pana la 4,5 grade.

Cutremur după cutremur şi în România

Un al doilea cutremur s-a produs în România, astăzi, la ora 12, în zona Buzău. Reamintim că un prim cutremur a avut loc, în această dimineață, în zona Hunedoara, la ora 7. Potrivit Institutului de Fizica Pământului, cutremurul de la ora 12, (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU.

A fost vorba de un cutremur cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 142.5 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km NV de Buzau, 59km V de Focsani, 59km SE de Sfantu-Gheorghe, 65km E de Brasov, 78km NE de Ploiesti.

Un prim cutremur, la Hunedoara

În această dimineață de 22 Ianuarie 2024, la ora 07:54:57, un alt seism a avut loc în Transilvania, Hunedoara. A avut  magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 6.2 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km NV de Targu Jiu, 43km S de Hunedoara, 58km S de Deva, 83km E de Resita, 84km N de Drobeta-Turnu Severin, 92km SV de Alba Iulia.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurele repetate din România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele care au băgat spaima în români în ultimele zile. Chiar dacă au fost de mici intensități, acestea i-au alarmat pe specialiști.

Și anul 2024 a venit la pachet cu mai multe seisme, ce au avut loc pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 sau 21, 22  ianuarie 2024. Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm, pentru că un cutremur masiv în România nu este așteptat decât peste aproape 20 de ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol. Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”, a explicat Mărmureanu.

EXCLUSIV| România îngheață la -18 grade, după ninsorile abundente! Șefa meteorologilor anunță câte zile mai ține valul de ger extrem
Recent, Sofia Vicoveanca a declarat că locuiește într-un bloc vechi, din Suceava, cu risc seismic major de prăbușire în caz de cutremur, dar că nu se sperie foarte tare. Este convinsă că nu va păți nimic, mai ales că este o fire credincioasă. Totuși, s-a interesat care ar fi locurile din casă care îi pot salva viața în cazul unei astfel de situații. Seismologul a venit și cu o recomandare pentru cei ce locuiesc în imobile cu bulină roșie.

„Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios. Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a mai declarat Gheorghe Mărmureanu.

Care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, și cercetător științific, a dorit să menționeze și care cartiere din București sunt mai sigure în cazul unui cutremur major.

„Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă. Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou. Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”, a enumerat seismologul.

Cutremur în România! Mai multe orașe din țară au fost zguduite duminică
Cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7, 5 grade pe scara Richter, pe 1 data de ianuarie. În urma seismului de proporții au fost înregistrate peste 200 de victime.

„În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur. Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu.

România nu este bine pregătită de cutremur

Un scenariu indică faptul că multe clădiri ar urma să se prăbușească la un cutremur de intensitate mare, să spunem peste 7 grade. Citește și: 200.000.000 lei promiși pentru consolidarea a 180 de clădiri au dispărut. Scenariu: 42.000 de morți

Impactul unui astfel de scenariu este unul deosebit de grav, afectând peste două treimi din suprafața țării și generând importante pierderi în vieți omenești, materiale și financiare, după cum urmează: peste 42.000 de morți, aprox.  300.000 de răniți, un procent mediu de 14% clădiri afectate la nivel de fiecare localitate din țară, peste 850 de km de infrastructură de transport distrusă, și pierderi materiale directe de peste 25 miliarde Euro.

Evaluările efectuate în cadrul RO-RISK au evidențiat că pierderile economice probabile în sectorul locuințelor pot depăși 7 miliarde de euro și ar putea ajunge la 25 milliarde.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Bulgaria are cel mai ieftin carburant din Balcani
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
74,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii peste 5 la Evaluarea Națională, un procent în scădere față de anii anteriori
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?