Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs sâmbătă în largul Indoneziei, la 91 de kilometri sud-est de localitatea Blitar, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), informează Reuters.
Agenţia indoneziană de geofizică BMKG a înregistrat o magnitudine de 6,1, la o adâncime de 80 de kilometri, precizând că seismul nu a fost îndeajuns de puternic pentru a declanşa un tsunami.
EMSC a anunţat iniţial o magnitudine de 6,8, la o adâncime de 96 de kilometri. Potrivit unor utilizatori de social media din Indonezia, seismul a fost resimţit în mai multe oraşe, precum Pacitan, Blitar şi Malang şi în insula Bali.
Bagyo Setiyono, un reprezentant al agenţiei pentru situaţii de urgenţă cu sediul în Malang, a declarat telefonic pentru Reuters că autorităţile evaluează eventualele pagube provocate de cutremur.
Arhipelagul indonezian se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică intensă.
Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade şi in regiunea Vrancea
Un cutremur subcrustal perceptibil, cu magnitudinea ML de 4,5 grade, s-a produs in seara zilei de vineri, 9 aprilie, in regiunea Vrancea.
Seismul a avut loc la ora locala 21h36min46sec (18h36min46sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, la Vest de PALTIN, in judetul Vrancea (45,79 grade latitudine Nordica, 26,63 grade longitudine Estica).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 77,1 km si a avut magnitudinea locala de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de aproximativ IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Muntenia si in partile central-sudice ale Moldovei, cu intensitati de II pana la III-IV grade.
Cutremurul din aceasta seara a fost cel mai puternic eveniment subcrustal produs in Vrancea de la inceputul acestui an. Precentul seism perceptibil pe scara mai larga si cu o magnitudine similara evenimentului de astazi a avut loc la 2 iunie 2020 (magnitudine ML 4,5 si adancime focala 101 km).
Alte cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în anii 2020 şi 2021:
2021
19 martie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a fost resimţit la Nagqu, în Regiunea Autonomă Tibet din sud-vestul Chinei.
18 martie – Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Algeriei, provocând panică printre locuitori, însă fără a se solda cu victime.
4 martie – Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă. În aceeaşi zi, un alt seism puternic, care a avut magnitudinea 7,2, s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, ducând la declanşarea unei alerte de tsunami care a fost ulterior retrasă.
Cutremur cu magnitudine 6.3. Nu s-a emis alertă de tsunami
18 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în sud-vestul arhipelagului Vanuatu din Pacificul de Sud, fără ca autorităţile să raporteze victime sau pagube materiale.
16 februarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,2 a lovit Port Vila, capitala arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific. Cutremurul a fost urmat de două replici cu magnitudinea 5,5 şi 5,7, fără să se înregistreze victime sau pagube materiale.
13 februarie – Un seism cu magnitudinea de 7,1 s-a produs, la 13 februarie 2021, în largul coastelor prefecturii Fukushima, în estul Japoniei, la o adâncime de 60 de kilometri şi nu a fost emis un avertisment de tsunami. Cutremurul a fost resimţit în capitala Tokyo.
3 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la sud-est de Insula Paştelui, la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile.
15 ianuarie – Cel puţin 84 de persoane (conform bilanţului din 18 ianuarie 2021) şi-au pierdut viaţa în urma unui seism cu magnitudinea de 6,2, în insula indoneziană Sulawesi. Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 km adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 km sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km.