Duminică, 21 aprilie 2024, un cutremur cu magnitudine 4.0 pe scara Richter s-a produs în jurul orei 15:03:35 (ora locală a României). Acesta a avut loc în Turcia și a fost la o adâncime de 13.8km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km V de Erbaa, 42km NE de Turhal, 42km E de Amasya, 48km NV de Tokat, 59km NE de Zile, 62km S de Samsun, 63km SV de Carsamba, 75km E de Merzifon, 92km SV de UEnye.
Citește și: Zodiac CHINEZESC 22-28 aprilie 2024. Se anunţă o săptămână activă, plină de oportunităţi
În România, ultima activitate seismică a avut loc ieri, 20 aprilie, în Zona Seismică Vrancea. În ziua de 20 Aprilie 2024 la ora 13:31:25 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, COVASNA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 131.6km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km E de Sfantu-Gheorghe, 63km E de Brasov, 63km V de Focsani, 82km NV de Buzau, 92km SV de Bacau.
Este important ca în cazul unui cutremur să ținem cont de indicațiile autorităților. Există un set de reguli, pe care orice om trebuie să le știe și să le respecte în cazul unui astfel de scenariu.
Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major. Următorul cutremur mare care va avea loc în România va veni mai repede decât ne așteptăm, spune seismologul Gheorghe Mărmureanu, dar nici chiar în anii următori.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040„, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.
Gheorghe Mărmureanu a indicat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii au fost identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.
De asemenea, seismologul a adăugat că cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, pe 1 ianuarie, provocând peste 200 de victime. El a subliniat că previziunea cutremurelor rămâne o provocare, chiar și pentru specialiștii din Japonia și Statele Unite, și că nu există metode precise de anticipare a acestora.