Cutremur cu magnitudine peste 6 în Taiwan, seism de 3,5 în Marea Neagră

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză. Un cutremur a avut loc şi în Marea Neagră.
Filip Stan
27 apr. 2024, 09:11
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Taiwan, seism de 3,5 în Marea Neagră

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri.

Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP.

Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

În ziua de 27 Aprilie 2024, la ora 06:35:27 (ora locală a României), s-a produs în BLACK SEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.5, la adâncimea de 22.1 km.

La ce etaj ai șanse să supraviețuiești în caz de cutremur și cum acționezi corect

Cu toate că seismele nu pot fi anticipate aproape niciodată, ar trebui să iei în calcul ce faci într-o astfel de situație, în funcție de etaj. Dacă locuiești la casă, poți gestiona mai ușor un astfel de context, însă dacă stai la bloc, lucrurile se complică, iar asta ține și de magnitudinea cutremurelui. În plus, atacurile de panică sunt des întâlnite în cazul cutremurelor, iar dacă nu știi cum să treci peste el într-un astfel de moment,  poate duce chiar  la deces.

În cazul unui cutremur, șansele de supraviețuire țin de mai multe criterii, inclusiv de magnitudinea cutremurului, de constucția clădirii, de etajul la care te afli, dar și de modul în care reacționezi. În cazul unui seism, este recomandat să te adăpostești într-o zonă deschisă sau într-un spațiu interior stabil.

Printre principalele reguli în caz de cutremur se află așezarea sub un birou, sub o masă sau sub alte obiecte solide, în caz că alte obiecte ar putea cădea.

Marius Marinescu, specialist în construcții civile, spune că în cazul unui cutremur major, persoanele care locuiesc la nivelul superior al unui bloc, au mai multe șanse de supraviețuire.  Conform acestuia, în timpul unui seism major, strucutra clădirii poate ceda pe verticală, iar planșeele pot cădea. Asta îi ajută pe cei care locuiesc la ultimul etaj să fie mai puțin expuși pericolelor.

Citește și: Orașul din România de care fuge oricine! Chiar dacă chiriile încep și de la 9 lei, oamenii nici nu vor să se gândească la un asemenea loc. ”Nu mai pot sta în colonia groazei”

Specialistul în construcții civile susține că acest lucru a fost văzut și în timpul intervențiilor de salvare de la cutremurul devastator din martie 1977.

Totuși, părerile sunt împărțite. Radu Sorin Văcăreanu, profesor universitar doctor inginer, a afirmat că în cazul unui cutremur maor, nu mai contează la ce etaj te afli. În plus, există diferite tipuri de colaps: colaps total, colaps parțial sau colaps de tip pancakes”, când totul cade sau se duce la o parte.

„Când avem un colaps total sau parțial, chiar nu mai contează la ce etaj stai. În mod natural, structura de rezistență poate să devină mai zveltă când mergi către etajele superioare pentru faptul că ai mai puțin „în cârcă” decât ce este jos”, a spus acesta.

Citește și: Cine plătește în cazul unei inundații la bloc. Ce spune legea

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a plătit 2000 de euro pentru o vacanță all inclusive în Turcia: “Practic sunt degeaba”
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Se dau 5000 de lei GRATIS pentru o categorie de români!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Un psihopat''- Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Ridicarea controalelor la frontierele terestre ale României, obiectiv prioritar, declară Klaus Iohannis
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!