Cutremur în Italia. Epicentrul seismului a fost localizat în micul sat Ricigliano, nu departe de Balvano, unde, în cutremurul tragic din 1980, au fost înregistrate numeroase victime. Cu o adâncime de 8,5 kilometri sub pământ, evenimentul a fost resimțit în mod clar în mai multe localități din regiune, inclusiv San Gregorio Magno, Buccino și Romagnano al Monte în provincia Salerno, precum și Muro Lucano, Castelgrande și Balvano în Basilicata.
Teama a cuprins populația, iar martorii au relatat că cutremurul a fost puternic și a produs senzații puternice de mișcare a pământului. Oamenii au ieșit în grabă pe străzi, speriați de intensitatea evenimentului seismic.
Un localnic din Ricigliano, Gianluca, a povestit: „Eram cu copiii pe canapea, abia se treziseră. Totul în casă s-a mișcat, pământul s-a cutremurat puternic: am coborât imediat în stradă. Un perete adiacent casei mele avea câteva fisuri. Ne-am speriat.”, conform presei italiene.
În comunele din zona Potentino, la granița cu provincia Salerno, oamenii au trăit scene similare de panică și s-au adunat pe străzi pentru a se proteja. Autoritățile locale și serviciile de urgență au fost alertate imediat, iar în prezent se efectuează verificări suplimentare pentru a evalua eventualele pagube la clădiri și infrastructură.
Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a resimţit mai puternic
Deși, până în acest moment, nu au fost raportate pagube semnificative, zona cutremurului este aceeași care a fost afectată în mod tragic în 1980. În acel an, Balvano a fost unul dintre cele mai afectate locuri, cu numeroase victime înregistrate. Această amintire tragică accentuează teama și îngrijorarea populației în fața fiecărui cutremur înregistrat în regiune.
În august 2023, aceeași zonă a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 3,1, iar acum, locuitorii sunt din nou confruntați cu consecințele unui alt eveniment seismic. Autoritățile rămân vigilente și monitorizează situația pentru a se asigura că populația este în siguranță în urma acestui recent cutremur.
Două cutremure în România în doar 4 ore, localizate la 600 km distanță
Seismele au foat înregistrate de aparatura Institutului Național de Fizică a Pământului, ele având loc în seara de sâmbătă, 27 ianuarie, și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.
Cele două cutremure s-au înregistrat la un interval de doar 4 ore unul de celălalt. Primul a avut loc în seara de sâmbătă, 27 ianuarie, la ora 19:37:06 (ora locală a României) și s-a produs în județul Timiș, Banat.
Din fericire, a fost vorba de un seism slab, cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 5.0 km, a anunțat Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20km V de Timisoara, 48km SV de Arad, 66km NE de Zrenjanin, 80km SE de Szeged, 91km NV de Resita, 97km S de Bekescsaba”, conform infp.ro.
Cutremur cu magnitudine 7 în China, resimţit în alte trei ţări vecine. VIDEO
Citește și: Nou cutremur în România în această dimineață. Lângă ce orașe a avut loc? Cât a fost magnitudinea?
Un al doilea cutremur a avut loc după nici patru ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 1.00. Seismul a avut loc în apropiarea a 7 orașe în zona seismică Vrancea, la o distanță de aproximativ 600 de km de primul.
„În ziua de 28 Ianuarie 2024, la ora 01:15:16 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 69.8 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 30km NV de Focșani, 76km SV de Bârlad, 77km N de Buzău, 80km S de Bacău, 82km E de Sfântu-Gheorghe, 99km E de Brasov”, conform aceleiași surse.
În intervalul 22-28 ianuarie au fost 4 cutremure în România.
Astfel, în data de 26 Ianuarie 2024, la ora 03:43:21 (ora locală a României), a avut loc un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5 în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 65.6 km.
România are un sistem de avertizare. Alertele sunt emise pentru cutremure mai mari de 4,5 grade pe scara Richter. Este vorba despre REWS, primul sistem operațional de alarmare seismică din Europa și primul sistem funcțional dedicat cutremurelor de adâncime intermediară din întreaga lume, fiind dezvoltat special pentru cutremurele din zona seismică Vrancea.
Cum seismul e dezvoltat pentru Vrancea, alarma la cutremur ajunge la București mult mai repede decât în alte mari orașe, precum Cluj Napoca.
Acesta utilizează formele de undă de la stațiile seismice amplasate în zona epicentrală, estimând rapid în baza acestora magnitudinea și adâncimea cutremurelor, la câteva secunde după ce primele unde ajung la suprafață.