CUTREMUR cu magnitudine 4.4 în Vrancea. L-aţi simţit? UPDATE

Cutremur cu magnitudine de moment de 4.4 în zona Vrancea-Buzău, anunţă INFP. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. De asemenea, seismul a mai fost resimtit slab in localitati din sudul si estul tarii, cu intensitati de cel mult III grade pe scara Mercalli.
Alina Costache
12 ian. 2014, 18:36
CUTREMUR cu magnitudine 4.4 în Vrancea. L-aţi simţit? UPDATE

UPDATE: Seismologii au revizuit magnitudinea cutremurului din zona Vrancea la 4.4. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora locala 20h 26min 02sec, iar epicentrul a fost localizat in regiunea Vrancea, Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII (45,50 grade latitudine Nordica, 26,39 grade longitudine Estica).

Adancimea focarului a fost de 137 km. Magnitudinea seismului a fost de 4,4 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. De asemenea, seismul a mai fost resimtit slab in localitati din sudul si estul tarii, cu intensitati de cel mult III grade pe scara Mercalli.

 

CUTREMUR cu magnitudine 4.7 în România, la Covasna. Cutremurul a fost urmat de un altul, cu magnitudine 4.4,  în zona Buzău. Seismele vin după o serie de alte trei cutremure produse la sfârşitul acestei săptămâni. 

Acesta este cel mai puternic cutremur produs în acest an în zona Vrancea.Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a apreciat că seismul a avut totuşi o magnitudine mică şi nu va avea replici. Din primele informaţii, cutremurul s-a produs la o adâncime de peste 200 de kilometri, ceea ce este o raritate. Specialiştii au în evidenţă un singur cutremur la o adâncime mai mare de 200 de kilometri.

De la începutul anului au mai fost patru cutremure în zona seismică Vrancea, în 1 ianuarie, de 2,6 grade pe scara Richter, în 4 ianuarie, de 2,8 grade, în 6 ianuarie, de 3,1 grade, în 10 ianuarie, de 2,8 grade pe pe scara Richter.

„Nu putem exclude posibilitatea unui cutremur mare în Vrancea în acest an. Cele mai periculoase zone sub cele aflate în interiorul arcului carpatic”, a apreciat Mircea Radulian.

Citeşte şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea. A fost a treia mişcare telurică produsă într-un interval mai mic de 24 de ore, după ce la ora 21.03 seismografele au înregistrat un cutremur de 3,3, iar la ora 11.27 avusese loc încă un seism, măsurat la de 2,8.

Cutremurul de sâmbătă noapte s-a produs la o adâncime de 129 km, cel mai apropiat oraş fiind Focşani (37 km). Alte orase apropiate au fost Marasesti (41 km), Covasna (43 km), Targu Secuiesc (51 km) şi Adjud (51 km).

În zona seismică Vrancea s-au produs în 2014 şase cutremure. Tot pe teritoriul României s-a înregistrat un seism şi în Botoşani.

VEZI ŞI: Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

MĂRMUREANU: Un cutremur mare va veni

„Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802„, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter.

Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

În acelaşi context, el a menţionat ce urmări au avut asupra mănăstirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adâncime mare din 1940 şi cel din 1977, produs la 94 de kilometri, potrivit Mediafax.

„Vreau să vă dau o informaţie foarte importantă. Toate mănăstirile din nordul Dobrogei, în 1940, au fost dărâmate. În 1977, n-au avut nimic”, a spus Mărmureanu.

Citeşte şi Un GEST pe care sunteţi învăţaţi să-l faceţi în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Ce trebuie să faci de fapt

Prof. Gheorghe Mărmureanu s-a referit în emisiune şi la cutremurele cu o magnitudine de cel mult 7 pe Richter, subliniind că acestea, în mod normal, nu produc victime şi nici pagube materiale.

„Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale”, a spus el.

În 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Citeşte şi Centrul naţional de comandă în caz de CUTREMUR s-ar putea prăbuşi la un seism puternic


DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Matt Gaetz acuzat de Comisia de Etică a Congresului de relații cu minori și consum de droguri
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători