CUTREMUR cu magnitudine 4.4 în Vrancea. L-aţi simţit? UPDATE

Cutremur cu magnitudine de moment de 4.4 în zona Vrancea-Buzău, anunţă INFP. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. De asemenea, seismul a mai fost resimtit slab in localitati din sudul si estul tarii, cu intensitati de cel mult III grade pe scara Mercalli.
Alina Costache
12 ian. 2014, 18:36
CUTREMUR cu magnitudine 4.4 în Vrancea. L-aţi simţit? UPDATE

UPDATE: Seismologii au revizuit magnitudinea cutremurului din zona Vrancea la 4.4. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora locala 20h 26min 02sec, iar epicentrul a fost localizat in regiunea Vrancea, Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII (45,50 grade latitudine Nordica, 26,39 grade longitudine Estica).

Adancimea focarului a fost de 137 km. Magnitudinea seismului a fost de 4,4 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. De asemenea, seismul a mai fost resimtit slab in localitati din sudul si estul tarii, cu intensitati de cel mult III grade pe scara Mercalli.

 

CUTREMUR cu magnitudine 4.7 în România, la Covasna. Cutremurul a fost urmat de un altul, cu magnitudine 4.4,  în zona Buzău. Seismele vin după o serie de alte trei cutremure produse la sfârşitul acestei săptămâni. 

Acesta este cel mai puternic cutremur produs în acest an în zona Vrancea.Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a apreciat că seismul a avut totuşi o magnitudine mică şi nu va avea replici. Din primele informaţii, cutremurul s-a produs la o adâncime de peste 200 de kilometri, ceea ce este o raritate. Specialiştii au în evidenţă un singur cutremur la o adâncime mai mare de 200 de kilometri.

De la începutul anului au mai fost patru cutremure în zona seismică Vrancea, în 1 ianuarie, de 2,6 grade pe scara Richter, în 4 ianuarie, de 2,8 grade, în 6 ianuarie, de 3,1 grade, în 10 ianuarie, de 2,8 grade pe pe scara Richter.

„Nu putem exclude posibilitatea unui cutremur mare în Vrancea în acest an. Cele mai periculoase zone sub cele aflate în interiorul arcului carpatic”, a apreciat Mircea Radulian.

Citeşte şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea. A fost a treia mişcare telurică produsă într-un interval mai mic de 24 de ore, după ce la ora 21.03 seismografele au înregistrat un cutremur de 3,3, iar la ora 11.27 avusese loc încă un seism, măsurat la de 2,8.

Cutremurul de sâmbătă noapte s-a produs la o adâncime de 129 km, cel mai apropiat oraş fiind Focşani (37 km). Alte orase apropiate au fost Marasesti (41 km), Covasna (43 km), Targu Secuiesc (51 km) şi Adjud (51 km).

În zona seismică Vrancea s-au produs în 2014 şase cutremure. Tot pe teritoriul României s-a înregistrat un seism şi în Botoşani.

VEZI ŞI: Sistemul de avertizare a populaţiei în caz de cutremur nu funcţionează în Capitală

MĂRMUREANU: Un cutremur mare va veni

„Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip ’40 sau poate să fie tip 1802„, a spus directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), prof. Gheorghe Mărmureanu, referindu-se la seismele produse, tot în Vrancea, în 1940 şi 1802, care s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7, respectiv 7,9 pe scara Richter.

Întrebat despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a menţionat sudul Moldovei (Focşani, Bacău, Galaţi), Tulcea, dar şi Basarabia şi zona portului Odessa din Ucraina. „În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (…) Galaţi, Tulcea…”, a spus prof. Gheorghe Mărmureanu.

În acelaşi context, el a menţionat ce urmări au avut asupra mănăstirilor din nordul Dobrogei cutremurul de adâncime mare din 1940 şi cel din 1977, produs la 94 de kilometri, potrivit Mediafax.

„Vreau să vă dau o informaţie foarte importantă. Toate mănăstirile din nordul Dobrogei, în 1940, au fost dărâmate. În 1977, n-au avut nimic”, a spus Mărmureanu.

Citeşte şi Un GEST pe care sunteţi învăţaţi să-l faceţi în caz de CUTREMUR poate fi MORTAL. Ce trebuie să faci de fapt

Prof. Gheorghe Mărmureanu s-a referit în emisiune şi la cutremurele cu o magnitudine de cel mult 7 pe Richter, subliniind că acestea, în mod normal, nu produc victime şi nici pagube materiale.

„Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale”, a spus el.

În 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Citeşte şi Centrul naţional de comandă în caz de CUTREMUR s-ar putea prăbuşi la un seism puternic


DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin