Prefectura Vrancea a evaluat pagubele provocate de seismul cu magnitudine 5,7 pe scara Richter produs pe 22 noiembrie, bilanţul arătând că 21 de şcoli şi grădiniţe au fost afectat.
Pagubele înregistrate în judeţul Vrancea în urma cutremurului din data de 22.11.2014 nu au fost de natură structurală, constând în principal în fisuri ale pereţilor şi tavanelor la unităţi de învăţământ din Focşani, Odobeşti, Adjud, Mărăşeşti, Reghiu, Vidra.
Potrivit experţilor din comisiile mixte care au mers în judeţ pentru evaluarea avariilor semnalate de autorităţile locale, clădirile care au fost grav afectate şi care necesită restricţii în utilizare se aflau într-un stadiu avansat de degradare ca urmare a vechimii acestora. Cele cele mai afectate sunt corpul nr.1 al Şcolii gimnaziale din Adjud, şcoala generală din comuna Reghiu, o locuinţă în localitatea Bilieşti, precum şi Secţia Ştiinţele Naturii şi Acvariu a Muzeul Vrancea.
Fenomen STRANIU pe cerul Bucureştiului, după CUTREMUR! Oamenii au încremenit când au văzut ASTA
Sumele evaluate ca fiind necesare pentru lucrările de reparaţii sunt, potrivit evaluatorilor, considerabile. Doar la Focşani se estimează că este nevoie de peste 600 mii lei pentru lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ.
Reprezentaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea susţin că au fost luate măsurile necesare pentru ca procesul de învăţământ în şcolile afectate să se desfăşoare fără a împieta asupra calităţii predării, iar cei ai Direcţiei de Cultură menţionează că patrimoniul din secţia muzeală avariată se fie depozita în siguranţă până la efectuarea reparaţiilor.
Cutremurul înregistrat în zona Vrancea la o adâncime de peste 100 de km, în seara de 22 noiembrie, a fost, după declaraţiile specialiştilor Institutului Naţional de Fizica Pământului, cel mai puternic produs în acest an având o intensitate de 5,7 grade pe scara Richter. Seismul a fost urmat de 33 de replici de intensitate mult mai mică, ultimul înregistrat dumincă fiind 3,5 grade pe scara Richter
CUTREMUR puternic, sambata seara, în România. Cel mai mare seism care a zguduit ţara în ultima perioadă a înregistrat 5,7 pe Richter şi s-a resimţit în mai multe oraşe, inclusiv în Bucureşti. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 39 de kilometri, iar epicentrul a fost în zona Vrancea.
În unele locuri, oamenii au ieşit panicaţi în stradă, pereţii clădirilor vechi s-au dărâmat, iar la etajele superioare ale blocurile înalte s-au spart geamurile. Mai multe localităţi au rămas fără curent şi apă, iar toate reţelele de telefonie mobilă s-au blocat.