CUTREMUR de suprafata in Oltenia, puternic activata in 2023: Este al treilea din ultimele 24 de ore – În ziua de 16 mai 2023 la ora 15:35:39 (ora locală a României) s-a produs în zona Olteniei, județul Gorj, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 15km, anunţă INFP.
Doua noi cutremure in Gorj. Zgomotele puternice au alertat localnicii
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 18km NV de Targu Jiu, 66km S de Hunedoara, 70km NE de Drobeta-Turnu Severin, 80km S de Deva, 97km E de Reșița, 98km V de Râmnicu Vâlcea.
Este al 10-lea cutremur ce s-a produs în zona Olteniei, județul Gorj, de la începutul lunii mai.
Cele mai puternice seisme din această regiune au avut loc la începutul acestui an, pe 13 februarie 2023 – seism de 5,2 și 14 februarie 2023 – seism de 5,7. Două cutremure de suprafață cu magnitudini locale de peste 5 grade pe scara Richter, însoțite de numeroase replici, s-au produs luni și marți în Oltenia, producând pagube locale, în special în județul Gorj. De atunci, peste 2.100 de cutremure s-au produs după activarea acestei zone noi de seismicitate, potrivit INFP. Cel din 14 februarie, de magnitudine 5,7 a fost cel mai puternic cutremur din ultimele două secole din această zonă din sud-vestul României, au anunțat seismologii.
Gheorghe Mărmureanu a analizat cutremurul din Gorj. Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a lovit, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență
„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea.
De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea. „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”
România nu poate fi afectată de cutremurele din Turcia
Românii s-au arătat extrem de îngrijorați de cutremur, pe fondul tragediei din Turcia, de săptămâna trecută. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări cum că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice de acolo.
„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor.”, a spus Mărmureanu.
Singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. Fiind epicentrul României, acolo este o zonă activă constant, în care uneori se produc și cutremure în paralel. Activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare, potrivit seismologului.
Cutremur în Gorj – Replici la fiecare oră, cea mai mare a avut magnitudine 4.3
Mai multe replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj s-au înregistrat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, majoritatea fiind de intensitate mică.