Cutremur după cutremur în România. Patru seisme în mai puţin de 24 de ore

Trei cutremure de suprafaţă, de magnitudine redusă, s-au produs în mai puţin de 24 de ore în Maramureş după ce, marţi seară, a avut loc un seism de peste 4 în zona Vrancea-Buzău.
Filip Stan
08 mai 2024, 10:00
Cutremur după cutremur în România. Patru seisme în mai puţin de 24 de ore
Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele repetate din România. Ce ne așteaptă în 2024

Marţi dimineaţă, în zona Maramureş, la ora 8,31, a avut loc un cutremur de magnitudine 2,4, la o adâncime de 3,4 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 55km E de Baia Mare.

În aceeaşi zi, la ora 23,27, în regiune s-a produs un alt cutremur, la adâncimea de 2,3 km. Cel de-al doilea cutremur a avut magnitudinea 2,6, fiind  în apropierea următoarelor oraşe: 54km N de Bistrita, 54km E de Baia Mare.

Un al treilea cutremur a avut loc miercuri, la 6.02, în Maramureş, la adâncimea de  6,8 km. Şi acesta a avut magnitudine 2,6, producându-se  în apropierea următoarelor oraşe: 54km E de Baia Mare, 55km N de Bistrita.

S-a zguduit pământul de Paşte. Cutremur cu magnitudine 5.4, urmat de un alt seism de 5.3

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, marţi seară, în judeţul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Potrivit INFP, marţi, la ora 18:32:22, s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44 de kilometri V de Focşani, 51 de kilometri N de Buzău, 72 de kilometri SE de Sfântu-Gheorghe, 80 de kilometri E de Braşov, 86 de kilometri NE de Ploieşti.

Bucureștiul se clatină din temelie. Nicușor Dan, despre soarta Capitalei în caz de cutremur major: „O să fie rău”

Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major. Arafat vorbeşte de un cutremur cu magnitudine 8! Un sfert dintre bucureşteni ar fi afectaţi de un seism catastrofal

Gheorghe Mărmureanu spune când să ne așteptăm la un cutremur major.  Următorul cutremur mare care va avea loc în România va veni mai repede decât ne așteptăm, spune seismologul Gheorghe Mărmureanu, dar nici chiar în anii următori.

Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040″, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.

Gheorghe Mărmureanu a indicat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii au fost identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

De asemenea, seismologul a adăugat că cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, pe 1 ianuarie, provocând peste 200 de victime. El a subliniat că previziunea cutremurelor rămâne o provocare, chiar și pentru specialiștii din Japonia și Statele Unite, și că nu există metode precise de anticipare a acestora.

În privința așteptărilor sale în ceea ce privește un posibil cutremur major, Gheorghe Mărmureanu a asigurat că, în cazul în care calculele sale indică o astfel de situație, va anunța public populația. El a subliniat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.

„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a mai menționat cercetătorul.

Economica.net: 1 din 4 bucureșteni ar avea de suferit în urma unui seism major. Ce trebuie faci în casă în caz de cutremur

Fundația Comunitară București, inițiatorul singurului program dedicat pregătirii pentru cutremur și alte dezastre majore, Bucureștiul Pregătit, lansează pe 1 martie campania „Planul tău de CTRL”, care oferă modele de acțiune într-o perioadă în care se comemorează  cutremurul din 1977.

Astfel, Fundația atrage atenția asupra necesității urgente de a pune pregătirea individuală pe agenda publică ca instrument de creștere a rezilienței populației Capitalei la cutremur. În acest sens, propune folosirea memoriei colective a unui dezastru național pentru prevenirea altuia, motiv pentru care elevi din peste 20 de școli din București vor fi instruiți în săptămâna 4-8 martie în cadrul campaniei „Planul tău de CTRL”.

 „În fiecare criză a reieșit că există agende și programe proprii din partea organizațiilor. Există fricțiuni, încercăm să le rezolvăm diplomatic, dar vor exista și după cutremur. Vorbim de un egoism instituțional pe care l-am văzut și experimentat, în care fiecare este cu organizația lui. Instituțiile pe care le avem reprezintă societatea noastră. Nu putem avea așteptarea ca la cutremur, după ce trece ora de aur, instituțiile sa funcționeze ceas. Vor fi 100 de organizații care vor oferi apă și niciuna care oferă biscuiți, acest lucru se va repeta. Dar mai puțin ca în pandemie, mai puțin ca în criza cu Ucraina. Se va întâmpla și la cutremur, se va întâmpla și în București”, a declarat Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).

Explicațiile lui Gheorghe Mărmureanu despre cutremurele repetate din România. Ce ne așteaptă în 2024

Ca parte din apelul deschis către presă și media, Fundația propune popularizarea bunelor practici pentru pregătirea populației și siguranța salvatorilor folosite în alte țări vulnerabile la cutremur. Prin comparație, Istanbul a pregătit mai mult de 450.000 de persoane cu training-uri de reacție în caz de dezastru. Departamentul de Protecție Civilă din Italia a instruit peste 400.000 de oameni cu ajutorul voluntarilor, în decurs de cinci ani.

„În calitate de inginer, vorbesc mai mult despre pericolul pe care îl reprezintă clădirile vechi din București. Problema însă este mai mare decât cea a clădirilor, iar cea mai grea moștenire seismică nu e doar cea a clădirilor, ci aceea a mentalității, conform căreia ajungem să tratăm cu superficialitate pregătirea”, spune Matei Sumbasacu, fondatorul asociației Re:Rise, inginer constructor cu masterat în analiză și structura clădirilor cu risc seismic.

Bucureștiul, unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic

Capitala României, aflată în zona de impact a seismelor din Vrancea, cu peste 1,7 milioane de locuitori, se află printre capitalele europene cu cel mai mare risc de dezastre și este unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic, după cum arată datele Băncii Mondiale. Concluzia este influențată și de starea clădirilor, în București fiind peste 23.000 de clădiri cu scop rezidențial care ar putea suferi avarii grave la următorul cutremur mare și alte 1.000 care s-ar putea prăbuși, conform Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București, realizat în 2022.

În București există o serie de factori de risc precum mii de clădiri vechi sau înalte, rețeaua subterană a metroului, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, precum și cea mai mare rețea de distribuție a gazului. De asemenea, toate instituțiile esențiale ale statului român au sediile în clădiri cu risc seismic. Un cutremur major ar putea opri funcționarea orașului pentru o perioadă semnificativă.

Cutremur cu magnitudine 4.2 în zona Vrancea: Gheorghe Mărmureanu: „Un cutremur de 7, abia în 2040”
Banca Mondială estima, în studiul din 2019, că în cazul unui cutremur major pierderile economice în București – de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – s-ar ridica la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din valoarea PIB.

Cum te pregătești de cutremur

Fundația Comunitară are și câteva sfaturi pentru noi toți și subliniază ce trebuie să facem în casă pentru a ne asigura că nu suntem răniți în cazul unui cutremur. În plus, trebuie să avem pregătite și lucruri esențiale supraviețuirii în cazul în care suntem prinși sub dărâmături. Mai multe detalii găsiți AICI.

  • Ancorați mobila și elementele care atârnă pe pereți sau în tavan, fixați electronicele și electrocasnicele grele și aveți grijă la obiectele mici care pot să cadă.
  • Repetați cel puțin odată pe an, în familie, comportamentul corect în timpul și imediat după cutremur și procedurile de prim ajutor.
  • Trebuie să aveți la îndemână un kit cu provizii și urgență pentru primele 72 de ore, precum apă, conserve, fluier, radio pe baterii, baterie externă, trusă medicală, pătură, lanternă, haine.
  • Stabiliți cu familia un loc sigur unde să vă întâlniți în caz de cutremur.
  • În timpul unui cutremur trebuie să vă apropiați de un perete de rezistentă, nu sub grindă.
  • Nu fugiți pe scări, nu vă apropiați de ferestre, pereții exteriori și nu ieșiți pe balcon. Cei care sunt în cărucior trebuie să blocheze frânele. Cei care se află la volan sau sunt pe stradă, sunt sfătuiți să coboare din mașină și să se îndepărteze de clădiri.
  • După cutremur, rămâneți pe loc și nu sunați la 112 decât dacă este absolut necesar.
  • Pregătiți-vă pentru replici. Opriți curentul, apa, gazele. Nu aprindeți chibrituri, lumânări sau brichete.
  • Dacă nu puteți ieși din locuință, semnalizați cu o bucată de până albă și folosiți fluierul sau o bătaie ritmică dacă rămâneți blocați în interior.

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Raed Arafat, anunț de ultimă oră despre un cutremur de 8 grade: ”Trebuie să ne pregătim”

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu. Șeful DSU a subliniat faptul că asta nu înseamnă că aşa ceva se va şi întâmpla, însă echipele de salvare trebuie să se antreneze pentru orice eventualitate.

Citește și Pământul s-a mişcat din nou în Gorj: cutremur cu magnitudinea 3,8, în noaptea de sâmbătă spre duminică

România se pregătește pentru cel mai rău scenariu

Raed Arafat a anunțat sâmbătă că în următorii ani va fi organizat un exercițiu de cutremur asemănător celui efectuat în anul 2018, astfel încât forțele de intervenție să fie pregătite pentru orice.

„Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur.

Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie.”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat faptul că la aceste exerciţii de regulă, este luat în calcul cel mai nefavorabil scenariu și anume cel al unui seism de 8 grade.

„Noi suntem obligaţi să luăm pe scenarii, de cele mai multe ori, scenariul cel mai nefavorabil. Aşa ne pregătim. Dar întotdeauna sperăm ca scenariul să fie unul mai bun, dar la pregătire nu poţi să pregăteşti pentru scenariul cel mai bun, tu trebuie să te pregăteşti pentru scenariul chiar dacă e cel mai puţin probabil, scenariul care poate să te provoace cel mai mult.

Noi în scenariile noastre luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade, asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva”, a transmis Raed Arafat.

În astfel de situații, Arafat îi îndeamnă pe români să își păstreze calmul și să nu plece cu mașinile pentru că pot bloca drumurile pentru echipele de intervenție.

“De exemplu, după un cutremur imediat sfatul nostru este folosirea telefonului cât mai puţin şi numai pentru lucruri urgente. Nu sărim toţi în maşini şi plecăm pentru că blocăm drumurile pentru echipele de salvare. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să ne verificăm vecinii, să-i verificăm pe cei care stau lângă noi şi să-I ajutăm.

Cel care este în comunitate este primul care acordă primul ajutor vecinului până vin autorităţile cu echipele de intervenţie. Dacă este în timpul zilei, copilul este la şcoală, un membru de familie este la locul de muncă într-un loc, celălalt la celălalt loc de muncă vor trebui să ştie unde se vor întâlni, să stabilească în caz de noi vom avea punctul de întâlnire la locaţia cutare”, a mai spus șeful DSU.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
I se spune Orașul de mâine și este una dintre localitățile în care românii s-ar muta imediat. A renăscut cu investiții și proiecte de top, dar și o administrație ca afară. E și o destinație turistică de vis
Capital.ro
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se ia!
Playtech.ro
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din Colectiv
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Marcel Ciolacu și amanta. S-a aflat totul
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Cine este Gabi, românul care a murit în garaj alături de familia lui, în inundațiile din Spania! Acesta a fost un cunoscut fotbalist de la Universitatea Craiova
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții despre tradițiile din Sâmbăta Morților
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
AJUTOR pentru MAJORAREA PENSIEI! ANUNȚ privind ADEVERINȚA DE VECHIME
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA