UPDATE 14:26: Aproape 50 de persoane au fost rănite în urma cutremurului produs în Bulgaria. Conform oficialilor bulgari victimele au suferit răni uşoare.
UPDATE 14:11: Ministrul Apărării bulgar, Aniu Anghelov a anunţat că armata este pregătită să intervină în caz de necesitate, în sprijinul cetăţenilor din zonele afectate de seism.
UPDATE 14:03: singura victimă confirmată până acum în urma producerii seismului este o femeie în vârstă de 59 de ani, identificată de autorităţile bulgare ca fiind Lidiia Gerasimova din oraşul Kuistendil, din vestul ţării. Femeia a murit în urma unui infarct, provocat de sperietură.
UPDATE Peste 15 replici puternice s-au produs în Bulgaria în decurs de o oră după cutremurul din noaptea de luni spre marţi, a anunţat directorul Institutului Naţional de Geofizică al Academiei bulgare de Ştiinţe, Nikolai Miloşev, citat de postul public de radio, relatează site-ul Novinite.com, citat de Mediafax. Potrivit lui Miloşev, faptul că replicile au fost numeroase şi au avut loc la intervale mici oferă speranţe că nu se va produce un al doilea cutremur puternic. Seismul nu a provocat victime, potrivit Serviciului de protecţie civilă. Acesta a avut magnitudinea de aproximativ 5,9 sau 6 pe Richter, deşi iniţial se anunţase o magnitudine de 5,8. Cutremurul a fost urmat aproape imediat de două replici aproape egale ca intensitate cu acesta.
Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la o adâncime de 9,1 kilometri, iar epicentrul a fost situat la 24 kilometri vest de Sofia, conform site-ului USGS. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.
„Cutremurul a fost la ora 3:01, la 20 km de Sofia. Adâncimea cutremurului a fost la 10 kilometri, intensitatea în epicentru a fost de 7, iar la Sofia de 5 pe scara Mercali. A fost urmat de două replici mai mari, dar a avut şi multe replici mai mici, cu magnitudini de aproximativ 3 pe scara Richter. În sudul României, intensitatea a fost de circa 3 pe scara Mercali, s-a simţit la etajele superioare, la blocurile cu 7-8 nivele”, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutului de Fizică a Pământului, pentru România TV.
Cutremurul a fost urmat la scurt timp de două replici de magnitudine similară.
Seismul a fost de asemenea resimţit puternic şi de statele vecine, Serbia şi Macedonia.
Nikolov a corectat datele cu privire la epicentrul cutremurului, care era iniţal situat între capitala Sofia şi oraşul Pernik, cele mai recente date indicând că epicentru a fost la vest de Pernik, în apropiere de satul Rudartsi.
Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că nu s-au înregistrat victime. Totuşi pagubele materiale – hornuri prăbuşite, pereţi dărâmaţi sau fisuraţi, ferestre sparte – sunt relativ importante, conform unui fotoreporter AFP aflat la faţa locului.
O celulă de criză a fost formată în micul oraş Pernik, aflat în apropiere de epicentrul seismului, iar echipe de pompieri, poliţişti şi salvatori au fost trimişi la faţa locului, a declarat ministrul de Interne pentru agenţia de presă bulgară Focus.
Cutremurul a fost resimţit la Sofia, cu obiecte căzând în apartamente şi numeroşi oameni părăsindu-şi locuinţele pentru a sta în stradă, a transmis un jurnalist AFP. Însă nu au existat întreruperi de curent electric sau ale reţelelor telefonice.