Cutremur în Buzău cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc luni dimineaţa. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 8.41 în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.
Cutremur în Buzău. Acesta a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 137 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Braşov (70 km), Ploieşti (84 km), Bacău (109 km), Galaţi (122 km), Brăila (122 km), Bucureşti (136 km).
Un cutremur cu magnitudinea 3,8 s-a produs înainte de Crăciun în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 128 de kilometri, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 85 km Est de Braşov, 96 km Sud de Bacău, 100 km Nord-Est de Ploieşti, 109 km Vest de Galaţi, 112 km Nord-Vest de Brăila şi 149 km Nord de Bucureşti.
În luna decembrie, în România au avut loc 17 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe Richter.
Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
SEISMICITATEA ROMANIEI
Zonele seismogene se definesc ca arii cu seismicitate grupata, in interiorul carora activitatea seismica si campul de tensiuni sunt considerate a fi relativ uniforme. Identificarea caracteristicilor pe termen lung ale procesului de generare a cutremurelor in fiecare zona seismogena este de importanta majora pentru estimarea hazardului seismic.
Pe teritoriul Romaniei, zona seismogena cu cel mai ridicat potential distructiv este situata in litosfera subcrustala, la curbura Carpatilor Orientali – regiunea Vrancea.
Cutremur cu magnitudine 5.2 resimţit în capitala Croaţiei
Pe langa aceasta, exista cateva zone de surse seismice superficiale, de importanta locala pentru hazardul seismic: zonele Est – vranceana, Fagaras – Campulung, Danubiana, Banat, Crisana – Maramures, depresiunea Barlad, depresiunea Predobrogeana, falia Intramoesica, depresiunea Transilvaniei.