UPDATE: Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs, miercuri, în nord-vestul Argentinei, a informat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a lovit provincia Jujuy, în nord-vestul Argentinei, a transmis Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).
Seismul s-a produs la o adâncime de 200 de kilometri, a precizat EMSC, potrivit Agerpres.
Un cutremur cu magnitudinea 4,3 s-a produs, miercuri, în Elveția și a fost resimțit și în Germania, Luxemburg și Franța. Seismul a fost înregistrat la ora locală 14:50, s-a produs la o adâncime de 14 km și a fost resimțit și în țări apropiate Elveției, precum, Franța, Luxemburg și Germania.
Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi peste 90 rănite în nord-vestul Pakistanului şi în Afganistan, în urma cutremurului cu magnitudinea 6,5 care a avut loc, marţi seară târziu, în Afganistan, tranmite Reuters.
Cutremurul a fost resimţit pe o suprafaţă de peste 1.000 km lăţime, de aproximativ 285 de milioane de persoane din Pakistan, India, Uzbekistan, Tadjikistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Afganistan şi Turkmenistan, a declarat Centrul seismologic european-mediteranean.
Epicentrul a fost localizat în munţii Hindu Kush, în provincia nord-estică afgană puţin populată Badakhshan, la 40 km sud-est de satul Jurm, la adâncimea considerabilă de 187 km, a precizat Institutul Geologic al SUA.
Un nou cutremur produs în această dimineață în România
În provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa, la graniţa cu Afganistanul, nouă persoane au fost ucise şi 44 rănite, a declarat, miercuri, pentru Reuters un înalt oficial provincial Abdul Basit, adăugând că cel puţin 19 case au fost avariate.
Shafiullah Rahimi, un purtător de cuvânt al ministerului afgan de atenuare a efectelor dezastrelor, a declarat marţi târziu că două persoane au fost ucise în provincia estică Laghman.
Mari părţi din Asia de Sud sunt active din punct de vedere seismic, deoarece o placă tectonică cunoscută sub numele de placa indiană se împinge spre nord în placa eurasiatică.
Cutremur cu magnitudine 4.9 în Gorj. S-a simţit până în Serbia
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în 2023:
4 martie – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în regiunea Insulele Kermadec din Noua Zeelandă, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), la o adâncime de 152 de kilometri.
3 martie – Vanuatu, un stat insular din Pacific, a declarat stare de urgenţă, după ce a fost lovit simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry şi a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.
26 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a înregistrat în largul coastelor Papua Noua Guinee, la 29 de kilometri est-nord-est de oraşul Kandrian, la o adâncime de 38,2 kilometri, fără să fie lansată alertă de tsunami.
23 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,8 grade pe scara Richter a lovit estul Tadjikistanului. Seismul a avut loc la o adâncime de aproximativ 20,5 kilometri.
20 februarie – Două seisme puternice (6,4 şi 5,8) au zguduit din nou nordul Siriei şi provincia turcă Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurul din 6 februarie care a făcut peste 45.000 de morţi în cele două ţări. În Turcia au fost cel puţin trei morţi, iar opt persoane au fost rănite de prăbuşirea unor clădiri deja avariate. În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep, prinse într-o mişcare de panică în timp ce încercau să fugă.
17 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în insulele Tanimbar din Indonezia, în provincia Maluku, la o adâncime de 97 de kilometri.
16 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în Filipine, în largul insulei Masbate din centrul arhipelagului, la o adâncime de 20 km, fără a fi raportate imediat victime sau pagube majore.
15 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs la ora 19:00 GMT, în centrul Filipinelor, în largul insulei Masbate, la o adâncime de 20 km. Nu a existat nicio alertă de tsunami.
6 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS. Peste 50.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria, potrivit unui bilanţ revizuit la sfârşitul lunii februarie. În Siria, numărul morţilor a ajuns la 5.951. Acestea au fost cele mai puternice cutremure care au lovit Turcia şi Siria în aproape un secol. În Turcia a fost decretat doliu naţional timp de şapte zile.
1 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs pe insula Mindanao din Filipine.
30 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în Regiunea Autonomă Xinjiang-Uigură din nord-vestul Chinei. Epicentrul seismului a fost situat într-o zonă nepopulată, la o distanţă de circa 105 kilometri de cel mai apropiat oraş, Alaer.
26 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul Insulelor Kermadec, un arhipelag situat în nordul Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale ori victime sau să emită o alertă de tsunami.
18 ianuarie – Un cutremur puternic cu magnitudinea 7 s-a produs în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, dar nu a existat vreun risc de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 64 de kilometri, la 141 kilometri sud-est de oraşul Melonguane şi a fost resimţit şi în Insulele Moluce.
9 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs în regiunea Tanimbar din Indonesia, la o adâncime de 97 de kilometri.