Cutremur în județul Vrancea, joi seară. Potrivit reprezentanților INFP, seismul a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter.
Citește și Cutremur aproape de Bucureşti. Alte trei replici şi în Arad
„În ziua de 25 Mai 2023, la ora 18:47:12 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 87 km”, au transmis reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Seismul a avut loc la 39 km V de Focșani, 69 km N de Buzău, 71 km E de Sfântu-Gheorghe, 85 km E de Brașov, 91 km S de Bacău și 92km SV de Bârlad.
Cutremurul de luni seară este primul de această amploare în zonă, în ultima jumătate de secol, spun cei de la Institutul pentru Fizica Pământului.
Seismul de luni seară a fost urmat de 12 replici. Un cutremur cu magnitudinea de 4,7, produs în Arad, urmat de altul de intensitate apropiată și 12 replici, i-a îngrijorat pe românii din vestul țării. Seria seismelor a început luni seară și a continuat până marți. Marţi, la ora 19:15 s-a produs un nou cutremur în aceeași zonă, cu o magnitudine de 4,1.
Până acum nu au fost raportate pagube și victime. Cutremurul de luni seară este primul de această amploare în zonă, în ultima jumătate de secol, spun cei de la Institutul pentru Fizica Pământului.
Era ora 20:46 când pământul s-a zdruncinat prima dată în Arad. Seismul, produs la 13 kilometri adâncime, a avut magnitudinea de 4,7 și a fost însoțit, spun unii localnici, de un vuiet care le-a dat fiori.
Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a vorbit despre cutremurul din Arad, despre care a spus că, cel mai probabil, are legătură cu seimele din Turcia.
Seismologul a spus că trebuie să ne obișnuim cu numărul mare de cutremure, iar cel înregistrat recent în zona Arad pare să fie influențat de cutremurele care au avut loc în Turcia.
„Da, cred că trebuie să ne obișnuim, mai ales în zona vestică dacă au început, pentru că acelea sunt influențate de Mediterană, deci vin de undeva din partea sudică, probabil că este o influență foarte mare pe un plan de sensibilitate de la turci, în urma cutremurelor catastrofale de la turci și da, trebuie să ne obișnuim.”, a spus Mihai Diaconescu la Antena3.
„Zona respectivă este o zonă cunoscută din punct de vedere seismic dar acolo nu se produc cutremure în mod curect.”, spune şi Constantin Ionescu, Director INCDFP.
Potrivit catalogului cutremurelor, în ultimele 200 de ani, în Arad s-au înregistrat cel puțin patru cutremure cu magnitudinea peste 5 – ultimul în 1978.
Citește și Județul Arad, zguduit de un nou cutremur. Ce magnitudine a avut și unde s-a mai resimțit