Alpiniştii de pe Everest au trăit clipe de coşmar. La scurt timp după cutremur, o avalanşă de proporţii s-a produs pe cel mai înalt munte din lume. Imaginile surprinse de un alpinist german arată momentul când tone de zăpadă îngroapă practic tabăra.
22 dintre alpiniştii surprinşi de avalanşă au murit, iar alţi 200 sunt daţi dispăruţi. Cei răniţi au fost transportaţi de urgenţă la poalele munţilor, cu ajutorul elicopterelor. Deși izolați, cei patru alpiniști români de pe Everest sunt în siguranţă, la fel şi alţi 24 de turişti din Nepal.
Luni, echipele montane de salvare au început evacuarea alpiniștilor blocați de două zile pe masivul Everest. Trei elicoptere au reușit să ajungă la taberele 1 și 2, aflate la altitudini de peste 6.000 metri, a scris pe Twitter alpinistul român Alex Găvan. Fiecare elicopter poate duce numai doi alpiniști, a adăugat Alex Găvan în postarea sa, de la tabăra de bază a plecărilor spre Everest.
Între timp, în Nepal, situaţia devine tot mai dramatică. Zeci de mii de sinistraţi şi-au petrecut a doua noapte sub cerul liber, înconjuraţi de mormane de moloz. Sunt şi oameni care, de teama unui nou cutremur, şi-au părăsit casele şi s-au mutat în stradă.
Echipele de salvare, venite din toate colţurile lumii, sapă sub dărâmături ca să scoată posibilii supravieţuitori.
Poveştile sunt dramatice. „Tatăl meu a fost rănit. Mi-am pierdut fiica. Mi-am rupt piciorul. Mi-e foarte greu şi nu mai am nimic”, a povestit un supravieţuitor.
Spitalele sunt pline ochi, iar medicii nu mai fac faţă numărului mare de victime. Rusia, Canada, Statele Unite şi China au trimis echipaje şi ajutoare în Nepal, iar guvernul britanic a anunţat un sprijin de 5 milioane de lire sterline.
Încă nu se cunoaşte situaţia din zonele rurale, izolate, mai ales după replica de 6,7 pe Richter care s-a produs a doua zi după marele cutremur. Pe reţelele sociale circulă noi imagini cu momentul în care pământul s-a cutremurat.