Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs, miercuri după-amiază, în judeţul Galaţi, la o adâncime de 5 kilometri, anunţă Institutul pentru Fizica Pământului.
Cutremur în România, produs într-o zonă ciudată a țării. Seismul i-a speriat pe români
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la ora 15:37:28, în judeţul Galaţi.
Seismul a avut magnitudinea ml 3,6. El s-a produs la adâncimea de 5 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 20 de kilometri V de Galaţi, 31 de kilometri NV de Brăila, 52 de kilometri SE de Focşani, 80 de kilometri S de Bârlad, 83 de kilometri V de Izmayil, 86 de kilometri NE de Buzău, 87 de kilometri NV de Tulcea.
Seisologul Gheorghe Mărmureanu dezvăluia pe 4 martie anul acesta, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria țării, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți, că nu trebuie să ne așteptăm la un alt cutremur de proporții catastrofale până în 2040.
Expertul a adăugat că următorul cutremur major în România va avea loc mai devreme decât ne așteptăm, dar nu în anii imediat următori. Acesta a subliniat că există o serie de observații importante în legătură cu activitatea seismică din regiunea Vrancea.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea Gheorghe Mărmureanu, la România TV.
Acesta a identificat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile la un cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona între Piața Romană și Unirii sunt identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.
Citește și: Cutremur după inundații în România
În ceea ce privește pregătirea pentru un posibil cutremur major, Mărmureanu a asigurat că va anunța publicul dacă calculele sale indică o astfel de situație. El a menționat că efectuează calcule zilnice și că, în următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur foarte mare în România.