Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea-Buzău

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat peste 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.
Filip Stan
04 feb. 2024, 12:55
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea-Buzău
Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul care a avut loc

Cutremur în România. Seismul produs în Buzău a avut magnitudinea de 3,3 pe Richter. Seismul a avut loc la adâncimea de 140 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 56 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 56 km est de Braşov, 58 km nord-vest de Buzău, 66 km nord de Ploieşti, 71 km vest de Focşani şi 93 k nord-est de Târgovişte.

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat peste 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.3

Ce să faci în cazul unui cutremur produs noaptea. Sfaturile lui Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre numărul mare de cutremure produse în ultimele luni în România și a venit cu sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ești surprins de un cutremur în timpul nopții.

”Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare. Dar, doar Dumnezeu știe! Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică, pe zone. Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, ne-a mai spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.

 

Gheorghe Mărmureanu spune că marii constructori nu cer sfatul specialiștilor și că înalță blocuri, mai ales în București, cu mult peste nivelul maxim admis.

”Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

”În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Cutremur în România. Pământul s-a zgâlţâit în noaptea de joi spre vineri

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs la miezul nopţii, la ora locală 00:06, în Banat, judeţul Timiş, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 9,8 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 34 km sud de Timişoara, 50 km vest de Reşiţa, 81 km sud de Arad, 95 km nord-est de Belgrad.

De la începutul acestui an, în România s-au înregistrat 30 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,3 pe Richter.

Anul trecut, cea mai puternică mişcare tectonică, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos și sigur te vei alege cu răni

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. Cum să acționăm în caz de cutremur?

Cutremur cu magnitudinea 3,8 în Italia. Oamenii au ieșit de teamă pe străzi: „Ne-am speriat”

1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.

3. Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

4. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a resimţit mai puternic
5. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

6. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.

7. Nu alergați în stradă.

8. dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.

9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.

10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni