Seismul, cu magnitudinea 3,9, a avut loc la adâncimea de 143,6 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 58 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov şi 81 km nord-est de Ploieşti.
De la începutul lunii mai, în România s-au produs 13 seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.
Gheorghe Mărmureanu le-a spus românilor că ar trebui să se obișnuiască cu aceste cutremure fiindcă ne aflăm în situația Japoaniei, unde au loc zilnic. Mulți se tem că ar putea să vină un seism puternic asemănător cu cel din 1977.
„Eu sunt om de ştiinţă, fac calcule, până acum nu am văzut nicio legătură între sărbători şi cutremure. Românii ar trebui să se obişnuiască cu seismele, deja suntem ca în Japonia, ziua şi cutremurul. Staţi liniştiţi, sunt mici zgâlţâieli, nu vă panicaţi! Un cutremur mare nu se prevede în următorii ani, conform calculelor mele”, a declarat celebrul seismolog, potrivit Playtech.
Următorul cutremur major în România ar putea apărea mai repede decât s-ar aștepta oricine. Mărmureanu a identificat anumite zone din București ca fiind mai vulnerabile în fața unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii sunt considerate a fi expuse, datorită densității populației și a construcțiilor mai vechi și mai fragile. În contrast, cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt percepute ca fiind mai sigure, datorită structurilor mai solide și a densității mai scăzute a clădirilor înalte.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.