Cutremur în Vrancea. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs marți, 15 octombrie, la ora 06:30:14 (ora locală a României). Cutremurul a avut o magnitudine de 2 grade pe scara Richter.
Conform INFP, cutremurul s-a produs la o adâncime de 113.3 km. S-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km N de Buzau, 48km V de Focsani, 73km SE de Sfantu-Gheorghe, 79km E de Brasov, 80km NE de Ploiesti, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Reamintim că în luna septembrie a avut loc un cutremur semnificativ, cu o magnitudine de 5,4 pe scara Richter și s-a produs în județul Buzău. Seismul s-a produs la o adâncime de 126,8 kilometri şi a fost resimţit în mai multe regiuni, dar şi în ţările învecinate – Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. De asemenea, seismul s-a simțit și în București.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează că cel mai puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea poate ajunge la o magnitudine de 8,1. Conform sursei citate, deși efectele care vor fi resimțite la sute de kilometri distanță, nu vor fi simțite doar în zona epicentrală (precum județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe de până la 200-300 km.
Specialiștii IGSU spun că un cutremur cu intensitatea de 8 grade poate elibera o energie ce este echivalentă cu cea generată de 1.200 bombe nucleare, precum cele folosite la Hiroshima, ori de 15 milioane de tone de TNT.
Reamintim că seisologul Gheorghe Mărmureanu dezvăluia pe 4 martie anul acesta, în ziua în care s-au împlinit 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria țării, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți, că nu trebuie să ne așteptăm la un alt cutremur de proporții catastrofale până în 2040.