Cutremur în Vrancea. În ziua de 28 Aprilie 2023 la ora 06:13:32 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.6, la adâncimea de 142km.
Gheorghe Mărmureanu, după cutremure: „Sunt probleme pentru că Africa se rupe în două”
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km NV de Buzau, 59km SE de Sfantu-Gheorghe, 60km E de Brasov, 68km V de Focsani, 68km NE de Ploiesti, 96km NE de Targoviste, anunţă INFP.
Cutremure succesive în Rusia şi Grecia
De la începutul lunii aprilie, în zona seismică Vrancea au avut loc zece cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,7 şi 3,3 pe Richter, iar în zona Olteniei, în judeţul Gorj, s-au produs cinci cutremure cu magnitudini între 2 şi 2,7, potrivit Agerpres. În România, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Gheorghe Mărmureanu susține că există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze spre Banat. El a precizat că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută. Potrivit acestuia, cutremurele din ultimele săptămâni au și o parte partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera că lucrurile să se liniștească, dar nu exclude un seism în Banat.
„Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem speră că lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul.
Acesta spune că nu sunt o surpriză ultimele cutremure din Oltenia, această fiind o zona seismică cunoscută, dar că există posibilitatea că ‘roiul de cutremure’ să migreze spre Banat.
„Deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem speră că lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea că roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu.
Specialiștii, au explicat, pentru opiniatimisoarei.ro, că, teoretic, Banatul nu poate da un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scară Richter, pentru că natură sedimentară a solului nu permite acumularea de energii mari. Avem zone active, printre care se numără Banloc – Voiteg și Moldova Nouă. Din punct de vedere al Timișoarei, zona seismică ce ar putea periclita orașul ar fi zona Sag – Partă.
Ce se întâmplă cu Casa Poporului și cu Centrala Nucleară de la Cernavodă, în caz de un cutremur de peste 7 grade
Gheorghe Mărmureanu ne dă asigurări că marile construcții din România sunt rezistente și că nu vor fi afectate de un cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter.
Conform unor calcule matematice, un seism puternic în România ar putea avea loc de-abia peste 30-40 de ani: ”La un cutremur de peste 7 grade, rezistă Casa Poporului, iar Ateneul Român va rămâne tot în picioare, el rezistă oricum de atâta timp.
Hotelul Intercontinental nu se va prăbuși nici el. La cutremurul din 4 martie 1977, era aproape gata, construit. A avut marele noroc că avea fundație pe stâlpi, care au preluat din forță seismică.
Centrala de la Cernavodă este foarte sigură și ea, acolo, de fapt, este munca mea, eu m-am ocupat să fie în siguranță, la seisme puternice. Nu vor avea de suferit nici Barajele Bicaz și Vidraru, am refăcut calculul, sunt rezistente”, ne-a mai declarat vestitul seismolog,