Un cutremurul a fost înregistrat miercuri seara la o adâncime de 107 de kilometri, în zona Vrancea. Seismul a avut loc la 22.45 şi s-a simţit şi în Bucureşti. Institutul National pentru Fizica Pamantului informează că seismul a fost în apropiere de Covasna (39km),Ramnicu Sarat (48km),Focsani (52km),Targu Secuiesc (52km),Buzau (58km).
„A mai fost un cutremur similar in martie tot in acest an, tot de 5. Zonele cele mai afectate pentru cutremurele de acest tip sunt zonele dinspre Moldova si Campia Romana, Focsani, Bucuresti, Ploiesti, Iasi, zona situata in afara arcului carpatic. Anul acesta este ceva mai activ fata de anii precedentii. Nu cred ca aceasta activitate ar iesi prea mult din regimul activitatilor din Vrancea, nu as considera ca este un semn ca ar veni un cutremur mare, insa zona Vrancea e capabila sa produca cutremure mari”, a spus la România TV Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Iniţial, pe INFP s-a anunţat că seismul a fost de 5,2 pe Richter, la o adâncime de 100 de kilometri, în zona Munteniei. Institutul National pentru Fizica Pamantului a spus în prima fază că seismul a fost în apropiere de Baicoi (6km), Plopeni (10km),Boldesti-Scaeni (12km), Ploiesti (15km), Moreni (20km).
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti
De asemenea, în dimineaţa zilei de miercuri, un cutremur cu magnitudinea de 2,9 s-a înregistrat în România, în zona Vrancea.
Cel mai mare cutremur care a zguduit Romania a fost de 7,9 grade pe scara Richter si a avut loc in urma cu 212 ani. Daca ne uitam cu atentie la anii dintre seismele de magnitudine mare, observam ca acestea au loc dupa minimum 27 de ani.