Cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs duminică în provincia turcă Van s-a soldat cu 239 de morţi şi 1.300 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de vicepremierul turc Besir Atalay.
Un bilanţ precedent, anunţat luni dimineaţă de Ministerul de Interne, indica 217 morţi şi 1.090 răniţi în urma seismului.
Institutul american de geofizică USGS a estimat la 7,2 magnitudinea de moment a cutremurului produs duminică, cel mai violent înregistrat în Turcia în ultimii ani.
Zeci de imobile s-au prăbuşit la Ercis, un oraş cu aproape 100.000 de locuitori, pagubele produse fiind masive, potrivit unui fotoreporter AFP.
Numeroşi locuitori au plecat din oraş, care a rămas fără electricitate.
Echipele de intervenţie acţionează în continuare în oraşele Van şi Ercis, cele mai apropiate de epicentru, în căutarea supravieţuitorilor prinşi sub dărâmături. Salvatorii au lucrat fără întrerupere şi în cursul nopţii, în condiţii de frig, la lumina torţelor sau a generatoarelor, în timp ce persoanele rămase fără adăpost încercau să se încălzească în jurul unor focuri în aer liber sau în corturi.
Semiluna Roşie turcă a instalat corturi în mai multe zone ale oraşului şi a distribuit ajutoare supravieţuitorilor.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi mai mulţi miniştri au vizitat oraşul Van în noaptea de duminică spre luni, pentru a evalua amploarea pagubelor.
Câteva sute de salvatori însoţiţi de câini, veniţi din diverse regiuni din ţară, continuau după aproape 20 de ore de la cutremur să caute supravieţuitori în regiunea sinistrată.
„Este cineva acolo”, strigau oamenii, urcaţi pe grămezile de moloz. Poliţiştii încercau să îi ţină la distanţă pe curioşi, iar personalul ambulanţelor aştepta să intervină pentru a prelua eventuali supravieţuitori scoşi dintre dărâmături.
La Ercis, echipele de intervenţie au scos dintre ruine cel puţin patru persoane în viaţă, dar şi trupuri neînsufleţite.
În zona afectată de cutremur au fost mobilizaţi aproximativ 1.300 de salvatori din 38 de provincii, dar şi 145 de ambulanţe, şase batalioane ale armatei, şase elicoptere şi un avion de transport.
Cei 380.000 de locuitori din Van, o localitate cu un bogat patrimoniu istoric, situată pe malul unui lac înconjurat de munţi, au resimţit foarte puternic cutremurul, care a suscitat panică. Mai mulţi studenţi de la universitatea din oraş au fost daţi dispăruţi, potrivit presei locale.
„Este un cutremur puternic. Între 500 şi 1.000 de persoane este posibil să fi murit, dar aceasta este doar o estimare”, a declarat Mustafa Erdik, directorul Institutului seismologic de la Kandilli, cu sediul la Istanbul.
Un cutremur cu o asemenea magnitudine prezintă un grad ridicat de risc în Turcia, unde multe clădiri nu respectă normele de construcţie. Seismologii consideră că această situaţie este una dintre cauzele unui bilanţ atât de grav, în contextul în care activitatea seismică din această zonă nu este un „mister”.
„Turcia nu este o ţară pregătită pentru cutremure, în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor. Se pare că nu am învăţat nimic după catastrofele precedente”, a apreciat profesorul Tugrul Tankut de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (Odtu) din Ankara.
Aproximativ 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în două cutremure violente care au avut loc în regiunile industrializate din nord-vestul Turciei, în august şi, respectiv, în septembrie 1999. De asemenea, 3.800 de persoane au murit într-un cutremur din 1976, la Caldiran, în provincia Van.