Cutremur în Turcia: Un nou bilanţ indică cel puţin 217 morţi şi 1.090 răniţi

Institutul american de geofizică USGS a estimat la 7,2 magnitudinea de moment a cutremurului produs duminică, cel mai violent înregistrat în Turcia în ultimii ani.
Romania TV
24 oct. 2011, 04:03
Cutremur în Turcia: Un nou bilanţ indică cel puţin 217 morţi şi 1.090 răniţi

Cutremurul cu magnitudinea 7,2 produs duminică în provincia turcă Van s-a soldat cu 239 de morţi şi 1.300 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de vicepremierul turc Besir Atalay.

Un bilanţ precedent, anunţat luni dimineaţă de Ministerul de Interne, indica 217 morţi şi 1.090 răniţi în urma seismului.

Institutul american de geofizică USGS a estimat la 7,2 magnitudinea de moment a cutremurului produs duminică, cel mai violent înregistrat în Turcia în ultimii ani.

Zeci de imobile s-au prăbuşit la Ercis, un oraş cu aproape 100.000 de locuitori, pagubele produse fiind masive, potrivit unui fotoreporter AFP.

Numeroşi locuitori au plecat din oraş, care a rămas fără electricitate.

Echipele de intervenţie acţionează în continuare în oraşele Van şi Ercis, cele mai apropiate de epicentru, în căutarea supravieţuitorilor prinşi sub dărâmături. Salvatorii au lucrat fără întrerupere şi în cursul nopţii, în condiţii de frig, la lumina torţelor sau a generatoarelor, în timp ce persoanele rămase fără adăpost încercau să se încălzească în jurul unor focuri în aer liber sau în corturi.

Semiluna Roşie turcă a instalat corturi în mai multe zone ale oraşului şi a distribuit ajutoare supravieţuitorilor.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi mai mulţi miniştri au vizitat oraşul Van în noaptea de duminică spre luni, pentru a evalua amploarea pagubelor.

Câteva sute de salvatori însoţiţi de câini, veniţi din diverse regiuni din ţară, continuau după aproape 20 de ore de la cutremur să caute supravieţuitori în regiunea sinistrată.

„Este cineva acolo”, strigau oamenii, urcaţi pe grămezile de moloz. Poliţiştii încercau să îi ţină la distanţă pe curioşi, iar personalul ambulanţelor aştepta să intervină pentru a prelua eventuali supravieţuitori scoşi dintre dărâmături.

La Ercis, echipele de intervenţie au scos dintre ruine cel puţin patru persoane în viaţă, dar şi trupuri neînsufleţite.

În zona afectată de cutremur au fost mobilizaţi aproximativ 1.300 de salvatori din 38 de provincii, dar şi 145 de ambulanţe, şase batalioane ale armatei, şase elicoptere şi un avion de transport.

Cei 380.000 de locuitori din Van, o localitate cu un bogat patrimoniu istoric, situată pe malul unui lac înconjurat de munţi, au resimţit foarte puternic cutremurul, care a suscitat panică. Mai mulţi studenţi de la universitatea din oraş au fost daţi dispăruţi, potrivit presei locale.

„Este un cutremur puternic. Între 500 şi 1.000 de persoane este posibil să fi murit, dar aceasta este doar o estimare”, a declarat Mustafa Erdik, directorul Institutului seismologic de la Kandilli, cu sediul la Istanbul.

Un cutremur cu o asemenea magnitudine prezintă un grad ridicat de risc în Turcia, unde multe clădiri nu respectă normele de construcţie. Seismologii consideră că această situaţie este una dintre cauzele unui bilanţ atât de grav, în contextul în care activitatea seismică din această zonă nu este un „mister”.

„Turcia nu este o ţară pregătită pentru cutremure, în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor. Se pare că nu am învăţat nimic după catastrofele precedente”, a apreciat profesorul Tugrul Tankut de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (Odtu) din Ankara.

Aproximativ 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în două cutremure violente care au avut loc în regiunile industrializate din nord-vestul Turciei, în august şi, respectiv, în septembrie 1999. De asemenea, 3.800 de persoane au murit într-un cutremur din 1976, la Caldiran, în provincia Van.

 

 

 

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Studiu: Diabetul zaharat de tip 2 poate fi inversat prin reducerea rezistenței la insulină
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania