CUTREMUR cu magnitudine 3.5 în zona Vrancea. Potrivit INFP, seimsul s-a produs la o adâncime de 97 de kilometri, în apropierea localităţilor Covasna (39 km), Focsani (41 km), Marasesti (46 km), Targu Secuiesc (49 km), Ramnicu Sarat (52 km).
Un seism cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineaţa, la ora locală 10,55 (UTC 7,55), în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 109 kilometri, conform datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti
Oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Râmnicu Sărat (50 km), Covasna (46 km) Focşani (48 km), Buzău (52 km) şi Târgu Secuiesc (59 km).
În luna iunie, în România, s-au produs opt cutremure în zona seismică Vrancea, cu magnitudini între 2,5 şi 3,6 grade pe Richter.
Cel mai puternic seism din acest an a avut 5 grade Richter şi s-a produs pe 29 martie, tot în zona seismică Vrancea.
Anul acesta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate şapte cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade. Cel mai mare dintre acestea a avut 5 grade şi s-a produs sâmbătă seară.
La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.
Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 21 noiembrie (4,4 grade), 15 octombrie (4,7 grade), 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).
Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că în România „un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului„. De altfel, şi directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pamântului, Mircea Radulian, susţine că se aşteptă la un cutremur de magnitudine 7. Potrivit site-ului world-earthquakes.com, în perioada 2012-2016, Romania ar putea fi lovita de un cutremur major.
„În Vrancea au fost destul de multe, spre 70 de cutremure de la începutul anului. Ceea ce nu e foarte neobişnuit. Neobişnuit este că au fost destul de mari ca magnitudine, au fost destul de multe peste 4. Nu putem spune că cu aceste cutremure putem sta liniştiţi. Nu e o descărcare cu adevărat a energiei acumulate„, a declarat recentMircea Radulian, director ştiinţific al INFP.
Cu toate acestea, un cutremur cu magnitudine 7 nu ar fi devastator pentru România, a dat asigurări Mircea Radulian.
„Poate să fie un cutremur mai mare şi atunci lucrurile pot deveni mai grave”, a mai precizat director ştiinţific al INFP.
Citeşte şi: MIRCEA RADULIAN: Bucureştiul va avea REALE probleme la un CUTREMUR mare. LISTA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC
Cel mai mare cutremur care a zguduit Romania a fost de 7,9 grade pe scara Richter si a avut loc in urma cu 212 ani. Daca ne uitam cu atentie la anii dintre seismele de magnitudine mare, observam ca acestea au loc dupa minimum 27 de ani.