CUTREMUR ÎN VRANCEA. Un cutremur puternic a avut loc marți spre miercuri noaptea în România. Seismul a avut loc în jurul orei 1.25 și a fost simțit pe deplin și în București.
CUTREMUR ÎN VRANCEA. Seismul a avut 5,3 magnitudine Richter, conform Institutului Seismic de la Madrid și 5,6, conform seismologilor americani de la USGS.
Seismul a avut loc la ora 1.20 şi s-a produs în zona Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Fizică a Pământului. Cutremurul, cu o magnitudine de 5,2 pe Richter, a fost resimţit în Bucureşti, dar şi în judeţele din Sud- Est.
Iniţial, Institutul american de geofizică (USGS) anunţa că magnitudinea preliminară este de 5,6 grade, iar epicentrul a fost la 8 kilometri vest de localitatea Nereju, situată în judeţul Vrancea.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că echipe operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere.
CUTREMUR ÎN VRANCEA. Epicentrul a fost localizat la 11 kilometri sud-vest de localitatea Nereju și 46 km vest de Focșani. Seismul s-ar fi produs la o adâncime de 19 kilometri.
CUTREMUR ÎN VRANCEA. Site-ul INFP a picat imediat.
CUTREMUR ÎN VRANCEA. Conform INFP, seismul a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter și s-a produs miercuri, în jurul orei 01.20, în zona Vrancea, la adâncime de 100 de kilometri.
VEZI ŞI STUDIU: Animalele pot prezice cutremurele datorită sensibilităţii lor la electricitatea mediului
-fixaţi mobilierul care se poate deplasa în timpul unei mişcări seismice de un perete sau un alt element de construcţie solid;
-amplasaţi obiectele grele în partea de jos a încăperilor;
-stabiliţi cu membrii familiei un plan de protecţie;
-asiguraţi-vă o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, fluier, briceag, aparat radio portabil, acumulatori, pătură groasă, obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, săpun, soluţie dezinfectantă), medicamente, dar şi pentru boli cronice, mască de praf.
Acasă
Dacă vă aflaţi acasă, trebuie să vă protejaţi sub tocul uşii, sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Totodată, este obligatoriu să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau de obiecte care vă pot vătăma şi să închideţi sursele de foc. Nu părăsiţi locuinţa, nu fugiţi pe scări şi nu folosiţi liftul!
La serviciu
Imediat trebuie să vă îndepărtaţi de ferestre, pereţii exteriori sau obiecte grele, gen calculator, televizor, tablouri, ceasuri. Protejaţi-vă sub un birou solid, sub o grindă de rezistenţă sau sub tocul uşii. Personalul tehnic va proceda conform procedurilor stabilite. Nu părăsiţi încăperea, nu fugiţi pe scări, nu folosiţi liftul!
La şcoală
Elevii trebuie să se îndepărteze de geamuri, pereţi, dulapuri şi să se adăpostească sub pupitre. Profesorul va deschide uşa clasei şi se va proteja lângă un perete interior de rezistenţă. Evacuarea din clădire se realizează coordonat, copiii vor ieşi unul în spatele celuilalt, cu rucsacul deasupra capului. Asta se va întâmpla după terminarea seismului şi verificarea căilor de evacuare.
Într-un magazin
Dacă vă aflaţi într-un supermarket, la mall, protejaţi-vă sub o grindă sau lângă un perete interior de rezistenţă. Staţi departe de ferestre, rafturi cu mărfuri sau alte obiecte care vă pot răni. Nu fugiţi pe scări! Evacuarea din clădire se va face după cutremur pe la uşile speciale. Aceleaşi lucruri se recomandă şi dacă vă aflaţi în autobuz, tramvai sau metrou.
Pe stradă
În cazul în care cutremurul vă prinde pe stradă , îndepărtaţiă-vă pe cât posibil de clădiri, stâlpi şi cablurile de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot răni.
Cum procedaţi după seism
În primul rând, trebuie să verificaţi locuinţa, pentru a depista eventualele avarii. Ulterior, dacă se simte miros de gaze, se recomandă deschiderea ferestrelor şi închiderea robinetelor de alimentare şi evitarea blocării reţelei telefonice. Specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi telefonul doar pentru a anunţa serviciile de urgenţă. Dacă vă aflaţi pe stradă, liniştiţi persoanele din jur, verificaţi dacă sunt rănite şi acordaţi-le primul ajutor.
Citeşte şi „Va fi un CUTREMUR MARE în România”. Specialiştii au calculat peste câţi ani