Cutremur în Vrancea. Seismul a avut loc, marţi, la ora 14:17:10 (ora locală a României). Potrivit Intitutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter.
Cutremurul s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 70 de kilometri.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 86km E de Brasov, 92km S de Bacau, 104km NE de Ploiesti, 109km V de Galati, 113km NV de Braila, 153km N de Bucuresti, 171km SV de Iasi, 175km NE de Pitesti, 199km E de Sibiu, 216km SV de Chisinau.
Citeşte şi Cutremur cu magnitudine 6.2. Nu a fost emisă alertă de tsunami
Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, spune când ne putem aştepta ca România să fie lovită de marele cutremur.
„Activitatea seismica din zona Vrancei nu este ceva care sa ne ingrijoreze. Anul trecut, singurul cutremur mai mare a fost cel din 31 ianuarie, in rest cutremurele nu au depasit valoarea de 5.3 pe Richter. Au fost cateva cutremure pe sfarsit de an, cu magnitudini pana in 4.2, dar se incadreaza in activitatea seismica specifica zonei Vrancea.
Citeşte şi Cutremur cu magnitudine 5.6. Oamenii au ieşit panicaţi din case
Vrancea poate sa produca pagube pe toata suprafata teritoriului strict la cutremure de peste 7 pe Richter”, a menţionat directorul INFP, potrivit ziare.com. Constantin Ionescu a explicat în ce situaţii resimţim aceste cutremure.
„Daca luam Vrancea separat, fata de alte zone seismice din Romania, se simt cutremurele de la 4,5 in sus. Pe la 5 si ceva se sperie lumea, dar tot nu se produc pagube. De la 6 pe Richter in sus, incep sa se crape peretii sau sa se miste lampadarul ori anumite obiecte prin casa.
Totusi, pagube materiale in astfel de situatii s-ar putea inregistra strict la case foarte vechi. Pentru celelalte cutremure, sunt cutremure de suprafata”, a mai spus inginerul.
Referitor la marele cutremur care ar putea provoca pagube uriaşe în România, Constantin Ionescu spune că vom avea motive de îngrijorare atunci când vor fi 30-40 de seisme într-o zi.
„Daca spre exemplu sunt 30-40 de cutremure intr-o zi atunci da, e posibil sa vina un cutremur mai mare. Dar Vrancea niciodata nu are evenimente anterioare care sa poata fi considerate trigger pentru viitoare seisme”, a mentionat seismologul.