Cutremur în România. În ziua de 24 noiembrie 2021, la ora 05:03:34, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 132km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60km E de Braşov, 63km NE de Ploieşti, 117km N de Bucureşti, 129km S de Bacău, 130km V de Brăila, 133km V de Galaţi, 135km NE de Piteşti, 174km E de Sibiu, 182km N de Ruse, 211km SV de Iaşi, precizează INCDFP.
Cutremur cu magnitudine 5.1 resimţit în capitală
În decursul lunii noiembrie, în România au avut loc alte şase cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 2,9 grade pe scara Richter.
Cel mai important seism din acest an s-a produs pe data de data de 26 mai şi a avut o magnitudine de 4,7 grade. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Cutremur puternic în Japonia. Totul a durat 15 secunde, dar a fost panică
Printre cele mai puternice cutremure care s-au înregistrat pe teritoriul României, amintim:
Principalele zone seismice din România
”Deși pe teritoriul României au fost identificate multe zone epicentrale, din punct de vedere al frecvenței și al intensității seismelor generate, câteva dintre aceste regiuni seismice ies în evidență.
Aceste zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al țării, sunt: regiunea Vrancea, zona Făgăraș-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea și platforma continentală a Mării Negre, Crișana, Maramureș, Podișul Transilvaniei și Câmpia Română. Arii epicentrale de importanță locală mai există în câteva zone din Oltenia, în Bucovina şi în diferite regiuni subcarpatice”, relatează cutremur.net.
„Cutremurele din ultima perioadă sunt fenomene tectonice firești. Ar fi bine să fie mai multe, pentru că astfel se descarcă sistemul în zona în care au loc. Sunt mii de seisme care au loc anual în lume. Zilnic au loc astfel de evenimente în anumite țări, cum este Japonia, de exemplu. Dar la un moment dat vine și cutremurul cel mare, de asta nu scăpăm”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
Celebrul seismolog susține că știe când ar putea avea loc un seism de peste 7 grade. „În statistica noastră făcută cam de la 1700, marile cutremure au loc odată la 100 de ani. Dar cutremurele nu au loc când vrem noi. Nu putem știi exact ziua și luna. Dar putem stabili anul când va avea loc, plus – minus un an. În 1977, acel cutremur nu era în statistica normală. A fost un cutremur care nu s-a putut definitiva în 1940. Așadar, un alt mare cutremur va avea loc în 2040, plus – minus un an, adică la 100 de ani de la cel din 1940”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.