CUTREMUR în Vrancea. Seismul a avut o magnitudine 2.9 şi s-a produs în apropierea localităţilor: Valenii De Munte (35km), Covasna (47 km), Sacele (51 km), Plopeni (51 km), Mizil (51 km).
Citeşte şi: CUTREMUR ÎN VRANCEA
CUTREMUR ROMÂNIA: O simulare a efectelor unui astfel de seism, de 8 grade pe scara Richter, realizată de ISU, arată că în Capitală s-ar înregistra după cutremur 8.786 de răniți, 1.723 de încarcerați și 1.387 de persoane decedate.
Vezi LISTA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC din Bucureşti actualizată pe 15 mai 2014.
Aceste calcule sunt făcute în baza experienței din 1977. Din păcate, situația s-a deteriorat de la precedentul dezastru. Clădirile cu risc seismic care au supraviețuit cutremurului din 1977 nu au fost consolidate, ci degradate de trecerea timpului și de seismele de mică intensitate care se petrec cu regularitate. Numărul spațiilor publice aflate în clădiri neconsolidate a crescut. Numărul autovehiculelor s-a multiplicat de zece ori, din 1977 până în prezent.
CUTREMUR BUCUREŞTI: Orașul va fi blocat după seism. Intervenția, imposibilă
Comportamentul cetățenilor, care se refugiază în mașini sau se duc la rude, după momentul zero al dezastrului, va determina blocarea totală a traficului în zona centrală, cea mai afectată de prăbușirea imobilelor. Ca urmare, operațiunile de căutare și salvare vor fi întârziate ore în șir, ceea ce va spori numărul victimelor. În plus, simularea este făcută pornind de la premiza că se respectă normativele de dotare ale spitalelor. În realitate, stocul de medicamente și materiale sanitatare pentru situații de urgență este insuficient sau absent. Depozitele nu vor putea aproviziona spitalele, din cauza problemelor de transport și de infrastructură. De asemenea, simularea nu a luat în calcul alte situații extreme, care ar crește numărul victimelor: ger puternic și viscol, în noaptea producerii seismului sau o epidemie/pandemie de gripă, care aglomerează spitalele în săptămâna cutremurului.
Vezi şi HARTA RISCULUI în caz de CUTREMUR. Află cât de periculoasă e zona în care locuieşti
În aceste condiții, un studiu realizat de Direcția de Sănătate publică a Municipiului București arată că dacă în primele 48 de ore de după seism nu va începe intervenţia de căutare salvare pentru cele aprox 1.500 de victime prinse în dărâmături, acestea riscă să decedeze.
Violențe la serviciile de medicină legală
Serviciile de medicină legală nu sunt pregătite să facă față unui cataclism major. Mii de victime vor fi transportate la IML sau la morga spitalelor, într-un interval de trei-patru zile. În București nu există condiții pentru depozitarea cadavrelor. Lipsesc nu doar frigiderele, ci și sacii de plastic, în cazul unui seism care va devasta Capitala.
Citeşte şi: MIRCEA RADULIAN: Bucureştiul va avea REALE probleme la un CUTREMUR mare. LISTA CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC
Numărul morților a fost mai mic în timpul Revoluției, iar în decembrie 1989 identificarea cadavrelor nu ridica mari probleme. După cutremur, legiștii vor trebui să stabilească identitatea a mii de persoane strivite de dărâmături, proces care poate dura câteva săptămâni. În acest timp, rudele victimelor vor asedia IML și spitalele care triază cadavrele, exercitând presiuni psihologice infernale asupra medicilor. Tensiunea socială poate duce la acte de violență, mai ales că nu există reguli de comunicare și nici specialiști care să gestioneze relația cu familiile afectate.
Procesele pentru despăgubiri și drepturi de succesiune se vor întinde pe zeci de ani
Centrul Capitalei va rămâne în ruine zeci de ani, până vor fi soluționate miile de procese de succesiune și litigiile de proprietate, pentru sutele de apartamentele din blocurile afectate de seism. Probabil, va fi nevoie de o lege specială, prin care statul să intervină și să preia terenurile în litigiu, urmând apoi să-i despăgubească pe proprietari. Ca de obicei, daunele vor fi imense, iar bugetul va fi păgubit. În cazul neimplicării statului, orașul va arăta zeci de ani ca după bombardament.